Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι την ώρα που η βασική αρχή είναι αυτή του “μη συγχρωτισμού”, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς -και ιδιαίτερα στα λεωφορεία- “η κατάσταση είναι τραγική”. Έκρουσε, δε, το καμπανάκι του κινδύνου και ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα, προκειμένου να σταματήσει ο συγχρωτισμός των πολιτών, που θέλουν να μετακινηθούν.
“Είναι αδιανόητο, εδώ και δύο χρόνια, να μην έχουν γίνει κινήσεις ώστε να αυξηθεί ο στόλος και να προστατευτούν τόσο οι πολίτες που μετακινούνται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όσο και οι εργαζόμενοι, οι οδηγοί. Και δεδομένου ότι το 2019 ήταν εν εξελίξει ένας διαγωνισμός για 750 λεωφορεία, τον οποίο ακύρωσε η ΝΔ από τη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση (ενδεχομένως έχει μια ιδιαιτερότητα αυτή η κυβέρνηση να θέτει η ίδια και οι Υπουργοί της τους όρους του κάθε διαγωνισμού και ο νοών νοείτω), βρισκόμαστε με ένα νέο διαγωνισμό που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εδώ και δύο χρόνια”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Όπως υπογράμμισε, “αν είχαν αφήσει το διαγωνισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα θα είχαμε τα μισά από τα 750 λεωφορεία και μέσα στο επόμενο διάστημα θα παραλαμβάνονταν και τα άλλα μισά. Εξαιτίας αυτής της έλλειψης οχημάτων βρισκόμαστε μπροστά σε επιλογές του «ποδαριού», με leasing οχήματα χωρίς παράθυρα, όταν βρισκόμαστε στη μέση της πανδημίας. Και δεν βλέπω καμία έγνοια για άλλου είδους προτάσεις και ιδέες που έχουν κατατεθεί, όπως μηχανήματα εξαερισμού που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία λύση”.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλησε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου “με δεδομένο ότι δεν είναι «πανδημία ανεμβολίαστων» αλλά μας αφορά όλους και δεν θα τελειώσει εδώ, και με ένα σύστημα Υγείας το οποίο έχει ήδη καταρρεύσει. Οφείλουμε όλοι να προστατεύσουμε το κοινωνικό σύνολο, τους εαυτούς μας, τους εργαζόμενους, τους πολίτες” και κατέληξε λέγοντας:
“Εδώ και τώρα πρέπει να παρθούν μέτρα για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για νέα λεωφορεία, για να σταματήσει αυτός ο συγχρωτισμός των πολιτών που θέλουν να μετακινηθούν, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, και στοιβάζονται σαν τις «σαρδέλες» ο ένας πάνω στον άλλον”.