Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020

Με ΚΤΕΛ η συγκοινωνία στις λεωφορειακές γραμμές μακρινών αποστάσεων



Μαρία Λιλιοπούλου

Ποιες είναι οι περιοχές που θα εξυπηρετούνται από τα ΚΤΕΛ μετά την υπογραφή της σύμβασης με τον ΟΑΣΑ - Πυρά από ΣΕΤΕ και τουριστικά λεωφορεία για την απευθείας ανάθεση


Μακρινές, περιφερειακές αλλά και ορισμένες ενδοδημοτικές γραμμές θα κληθούν να εξυπηρετήσουν τα 203 λεωφορεία των ΚΤΕΛ, τα οποία αναλαμβάνουν πλέον επισήμως την εκτέλεση αστικού συγκοινωνιακού έργου και εντός των περιοχών ευθύνης του ΟΑΣΑ στο νομό Αττικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, τα ΚΤΕΛ θα αναλάβουν την εκτέλεση δρομολογίων σε σειρά γραμμών, οι οποίες εξυπηρετούν μεταξύ άλλων τις εξής περιοχές:

  • Ελευσίνα
  • Μάνδρα
  • Ασπρόπυργο.
  • Γλυφάδα
  • Σαρωνίδα
  • Βάρκιζα
  • Θρακομακεδόνες
  • Κορωπί

Καλύβια (Γραμμή όπως αυτή που συνδέει με την Αγία Μαρίνα, καθώς η περιοχή των Καλυβίων βρίσκεται και τώρα εκτός ευθύνης του ΟΑΣΑ).

Συνολικά τα λεωφορεία ΚΤΕΛ θα εκτελούν περί τα 17 εκατομμύρια οχηματοχιλιόμετρα ετησίως από τα περίπου 74 εκατομμύρια που εκτελούν οι ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες), σύμφωνα με την τελευταία αναρτημένη έκθεση πεπραγμένων του ΟΑΣΑ για το 2018.

Ο ακριβής προσδιορισμός των γραμμών που θα καλύπτονται με τα 203 οχήματα των ΚΤΕΛ, στα οποία θα απασχοληθούν περί τους 500-550 οδηγούς αναμένεται να γίνει εντός της εβδομάδας, ύστερα από την ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης από τον ΟΑΣΑ, ενώ ζήτημα ημερών είναι και η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας και του ΚΤΕΛ Αττικής ώστε στη συνέχεια να προωθηθεί για έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η παραχώρηση συγκοινωνιακού έργου, το οποίο έως σήμερα εκτελεί η ΟΣΥ εξαγγέλθηκε στις αρχές του μήνα με βασικό στόχο να αντιμετωπιστούν οι συνθήκες συνωστισμού, οι οποίες παρατηρούνται στα οχήματα κυρίως των γραμμών υψηλής ζήτησης κατά τη διάρκεια των ωρών αιχμής και εγκυμονούν κινδύνους διασποράς του κορονοιού. Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι έργο του ΟΑΣΑ που αποκόπτεται από το σύστημα των δημόσιων συγκοινωνιών, δύσκολα επιστρέφεται.

Η είσοδος των ΚΤΕΛ στην αστική συγκοινωνία θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ με απευθείας ανάθεση, βασικό επιχείρημα για την οποία είναι η αποφυγή καθυστερήσεων της διαδικασίας. Η διάρκειά της σύμβασης, σύμφωνα με πηγές κοντά στην υπόθεση θα είναι 2+2 χρόνια με στόχο κυρίως να καλυφθεί και το διάστημα μετά την αγορά νέων λεωφορείων μέσω του σχετικού διαγωνισμού που αναμένεται, τα οποία όμως θα εντάσσονται στο στόλο σταδιακά. Η αποζημίωση στους ιδιώτες των ΚΤΕΛ θα οριστεί στο 1,43 ευρώ ανά χιλιόμετρο, όπως ισχύει ήδη στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης.

Η σύμβαση θα υπογραφεί μεταξύ του ΟΑΣΑ και της επιχείρησης των ΚΤΕΛ Αττικής, η οποία με τη σειρά της θα προβεί σε υπομισθώσεις με τα ΚΤΕΛ Εύβοιας, Βοιωτίας και Κορινθίας προκειμένου να αντεπεξέλθει στο μέγεθος και τις δαπάνες του έργου.

Αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες παραλαβής των οχημάτων, τα οποία θα εκτελούν τα δρομολόγια και σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι μεταχειρισμένα και ηλικίας περίπου δέκα ετών, ενώ θα προέρχονται από τις αγορές της Γερμανίας και της Αυστρίας. Ο συνολικός προυπολογισμός της προμήθειας των λεωφορείων από τα ΚΤΕΛ φτάνει τα 12 εκατομμύρια ευρώ.

Στα οχήματα αυτά θα τοποθετηθούν τα συστήματα τηλεματικής αλλά και επικυρωτικά μηχανήματα για το ηλεκτρονικό εισιτήριο με το συνολικό κόστος της τοποθέτησης να φτάνει βάσει κάποιων εκτιμήσεων τα 4.500 ευρώ ανά όχημα. Τα συστήματα θα τοποθετηθούν από τα ΚΤΕΛ καθώς βάσει των απαιτήσεων των ΣΔΙΤ, ο ΟΑΣΑ δεν μπορεί να τοποθετήσει συστήματα σε οχήματα που δεν ανήκουν στο στόλο του.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι ήδη ο Οργανισμός διαθέτει πληθώρα μη αξιοποιούμενου εξοπλισμού, τον οποίο είχε προμηθευτεί ως απόρροια της σχετικής σύμβασης, παρά το γεγονός ότι ο στόλος του είχε συρρικνωθεί με αποτέλεσμα πολλά εξ αυτών να έχουν τοποθετηθεί ακόμα και σε παροπλισμένα εδώ και χρόνια λεωφορεία του Οργανισμού. Ετσι, εκτιμάται ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει πλεόνασμα περίπου 500 – 600 μονάδων εξοπλισμού, τα οποία αναμένεται να αξιοποιηθούν.

Να σημειωθεί ότι σήμερα δρομολογούνται περί τα 900 οχήματα ημερησίως έναντι περίπου 1.500 που εκτελούσαν δρομολόγια το 2011. Η έλλειψη οχημάτων και προσωπικού είναι άλλωστε η βασική αιτία της εικόνας που επικρατεί στο σύστημα αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας αλλά και των καθυστερήσεων, οι οποίες σε ορισμένες γραμμές ξεπερνούν ακόμα και τα 40 λεπτά.

Πυρά για την απευθείας ανάθεση στα ΚΤΕΛ

Ωστόσο η απόφαση της απευθείας ανάθεσης στα ΚΤΕΛ, στο πρότυπο της αντίστοιχης συμφωνίας που έχει προηγηθεί με τον ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη γεννά ηδη αντιδράσεις από άλλους φορείς, οι οποίοι διεκδικούν μερίδιο από την νέα πίτα που θα μοιραστεί. Τόσο ο κλάδος των τουριστικών λεωφορείων όσο και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για τη μέθοδο που ακολουθείται.

Συγκεκριμένα η Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού με επιστολή της στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την εν λόγω πρόταση επιρρίπτοντας ευθύνες στην ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών: «Εσκεμμένα δεν ενημερωθήκατε ορθά από το Υπουργείο Μεταφορών ώστε να αντιληφθείτε ότι πέραν των ΚΤΕΛ οδικό επιβατικό έργο παρέχουν και τα Τουριστικά Λεωφορεία ΔΧ» επισημαίνουν στην επιστολή τους.

Παράλληλα σημειώνουν ότι την ώρα που ανατίθεται επιπλέον έργο στα ΚΤΕΛ, τα περίπου 3.000 τουριστικά λεωφορεία στην Αττική βρίσκονται σταθμευμένα λόγω έλλειψης μεταφορικού έργου.

Την ...ύπαρξη των τουριστικών λεωφορείων «θυμίζει» στο αρμόδιο υπουργείο και ο ΣΕΤΕ υπογραμμίζοντας ότι «η προτεινόμενη ενέργεια του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που αφορά σε απευθείας ανάθεση του αστικού συγκοινωνιακού έργου της Αττικής στα ΚΤΕΛ, δεν προάγει την έννοια δικαίου και ισονομίας» και προτείνοντας αντί της σύμπραξης μεταξύ ΟΣΥ και ΚΤΕΛ, την άμεση προκήρυξη διαγωνισμού για την εκτέλεση του αστικού συγκοινωνιακού έργου τόσο στην Περιφέρεια Αττικής όσο και σε άλλες περιοχές και για όσο διάστημα απαιτηθεί με οικονομικά και ποιοτικά κριτήρια.

Απαντά μάλιστα στο επιχείρημα του υπουργείου περί αναγκαιότητας ταχείας ανάληψης πρωτοβουλιών λόγω του κορωνοιού, τονίζοντας ότι «η χρονική διάρκεια της σχεδιαζόμενης σύμβασης ξεπερνά κατά πολύ τις προσδοκώμενες επιπτώσεις της πανδημίας».

Πηγή