Σε δύο δόσεις ετοιμάζεται να βγει ο πολυαναμενόμενος διαγωνισμός για την ανανέωση του στόλου των αστικών λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Συνολικά και στις δύο φάσεις θα πραγματοποιηθεί προμήθεια 1.300 αστικών λεωφορείων που θα αντικαταστήσουν τον σημερινό ιδιαίτερα γηρασμένο στόλο. Τα 1.000 προορίζονται για την Αθήνα και τα υπόλοιπα 300 για τη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com, ετοιμάζεται με ταχύτητα ο διαγωνισμός για τον πρώτο διαγωνισμό που θα αφορά την προμήθεια 600 λεωφορείων. O διαγωνισμός αναμένεται να βγει στον αέρα το Φθινόπωρο.
Το μείγμα στο οποίο έχουν καταλήξει στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι: 200 ηλεκτρικά, 200 φυσικού αερίου και 200 diesel τελευταίας τεχνολογίας. Το κόστος εκτιμάται ότι θα ανέλθει από 180-200εκατ.ευρώ.
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΔΙΚΛΕΙΔΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Ο διαγωνισμός θα έχει αρκετές δικλείδες ασφαλείας προκειμένου να μην μπορεί να χαρακτηριστεί ευνοϊκός για κάποια εταιρεία. Σύμφωνα με πηγή κοντά στο θέμα, θα τεθεί όρος σύμφωνα με τον οποίο, καμία από τις συμμετέχουσες εταιρείες δεν θα μπορεί να αναλάβει την προμήθεια άνω του 50% των ζητούμενων οχημάτων.
Αυτό σημαίνει πως θα υπάρξουν τουλάχιστον δύο ανάδοχοι, οι οποίοι θα μπορούν να προμηθεύσουν μέχρι 300 οχήματα ο καθένας. Οι τελικοί ανάδοχοι βέβαια μπορεί να είναι και περισσότεροι καθώς θα μπορεί κάποιος ενδιαφερόμενος να δώσει προσφορά για μία κατηγορία λεωφορείων π.χ. μόνο για ηλεκτρικά.
Μεγάλος στόχος είναι ο διαγωνισμός να ολοκληρωθεί το 2021 και να αρχίσει έξι μήνες μετά τις υπογραφές η σταδιακή άφιξη της νέας γενιάς αστικών λεωφορείων για Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Σε αυτή την πρώτη φάση από τα 600 λεωφορεία τα περίπου 450 προορίζονται να δρομολογηθούν στην Αθήνα και τα υπόλοιπα 150 στη Θεσσαλονίκη. Η χρηματοδότηση του έργου θα κλειδώσει τόσο από την ΕΤΕπ όσο και από την ανακατανομή κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2014-2020. Ο διαγωνισμός είναι απολύτος απαραίτητος καθώς για παράδειγμα στην Αθήνα μέχρι το 2023, το 80% του στόλου θα έχει ξεπεράσει σε ηλικία τα 20 έτη.
Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
Ο δεύτερος διαγωνισμός, εκτιμάται ότι θα βγει στον αέρα το 2021. Θα αφορά στην προμήθεια 750 επιπλέον αστικών λεωφορείων. Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, θεωρούν πως με το πέρασμα του χρόνου θα υπάρχει μία καλύτερη εικόνα για το μείγμα καυσίμου των λεωφορείων για τις δύο μεγάλες πόλεις της χώρας. Η βασική σκέψη είναι στο δεύτερο διαγωνισμό να είναι αρκετά περισσότερα τα ηλεκτρικά λεωφορεία (δηλαδή με μεγαλύτερο ποσοστό).
Για τον σκοπό αυτό με απόφαση του υπουργού ΥΠΟΜΕ, Κώστα Καραμανλή, δίδεται το δικαίωμα υπογραφής «με εντολή υπουργού» στον Γενικό Γραμματέα Μεταφορών, Νίκο Σταθόπουλο, προκειμένου να προχωρήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες που απαιτούνται για τον διαγωνισμό.
ΤΟ ….ΜΕΤΡΟ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΟ ΣΤΟΛΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ
Σταδιακά, μέχρι το 2023 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα προστεθούν 21 χιλιόμετρα γραμμών Μετρό. Σε αυτό το διάστημα το υπουργείο ΥΠΟΜΕ σε συνεργασία με τον ΟΑΣΑ θα αναδιαρθρώσει τις γραμμές με βασικό κορμό των συγκοινωνιών το δίκτυο Μετρό.
Η τελευταία μεγάλη αναδιάρθρωση γραμμών είχε γίνει το μακρινό 2005. Βάσει αυτής, θα καταγραφούν οι νέες ανάγκες για γραμμές άρα και για τον αναγκαίο στόλο των δύο πόλεων. Στην Αθήνα η επέκταση του Μετρό προς Πειραιά θα σημάνει το κόψιμο πολλών γραμμών που σήμερα φτάνουν στο κέντρο της πόλης και την έναρξη τοπικών γραμμών που θα καταλήγουν σε σταθμούς Μετρό για να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Αυτό έχει συμβεί στο παρελθόν σε όλες τις επεκτάσεις του δικτύου.
Στη Θεσσαλονίκη, πέρα από τα ΚΤΕΛ που αναλαμβάνουν περιφερειακές γραμμές, η λειτουργία το 2023, της γραμμής Ν.Σ.Σταθμός-Νέα Ελβετία και η γραμμή Καλαμαριάς θα σημάνουν το κόψιμο αρκετών γραμμών και την δρομολόγηση άλλων τοπικών που θα αναλάβουν να τροφοδοτούν το δίκτυο Μετρό, όπως συμβαίνει και στην Αθήνα.
Με αυτό τον τρόπο, όπως επισημαίνει παράγοντας των αστικών συγκοινωνιών, θα μειωθεί ο απαιτούμενος αριθμός οχημάτων αλλά και θα επιτευχθεί ποιοτικότερο συγκοινωνιακό έργο με καλύτερες συχνότητες προς όφελος των επιβατών.
Νίκος Καραγιάννης
Πηγή