Αυτοκόλλητα και ηχητικά μηνύματα σε λεωφορεία στο Βερολίνο, ενημερώνουν το επιβατικό κοινό να κρατιέται σφιχτά από τις χειρολαβές, ώστε να αποφευχθούν οι πτώσεις - Απόφαση του Αρείου Πάγου δικαιώνει οδηγό λεωφορείου για πτώση επιβάτη μετά από απότομο φρενάρισμα.
Σε όλο τον κόσμο συμβαίνουν συχνά πτώσεις επιβατών εντός των λεωφορείων, μετά από απότομο φρενάρισμα του οδηγού. Στις αστικές συγκοινωνίες του Βερολίνου, ο συγκοινωνιακός φορέας, εδώ και χρόνια έχει τοποθετήσει αυτοκόλλητα εντός των λεωφορείων αλλά και με ηχητικά μηνύματα ενημερώνει το επιβατικό κοινό να κρατιέται σφιχτά από τις χειρολαβές, ώστε να αποφευχθούν οι πτώσεις και συνεπώς οι τραυματισμοί, λόγω των απότομων φρεναρισμάτων από τους οδηγούς στις περιπτώσεις που χρειάζεται να αποφευχθεί μία σύγκρουση με άλλο όχημα ή πεζό που θα βρεθεί ξαφνικά στην πορεία του.
Σύμφωνα με δημοσίευμα στο tagesspiegel.de η BVG (Συγκοινωνιακός φορέας στο Βερολίνο) ενώ είχε τοποθετήσει αυτοκόλλητα εντός των οχημάτων, προχώρησε σε ηχητικά μηνύματα διότι οι εικόνες δεν είχαν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Αυτό δείχνει ότι η BVG (Δημόσιος συγκοινωνιακός φορέας στο Βερολίνο) έχει επίγνωση της κατάστασης που επικρατεί στο οδικό δίκτυο, και υποστηρίζει τους οδηγούς της, καθώς είναι αυτονόητο ότι το απότομο φρενάρισμα είναι αναπόφευκτο από τον οδηγό ώστε να αποφευχθεί μία σύγκρουση με άλλο όχημα ή πεζό που θα βρεθεί ξαφνικά στην πορεία του.
Σε αντίθεση με την Ο.ΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες), φαίνεται ότι δεν έχει επίγνωση της κατάστασης που επικρατεί στο οδικό δίκτυο και πόσο επιβεβλημένο είναι ένα φρενάρισμα, καθώς σε παράπονα επιβατών για απότομα φρεναρίσματα από οδηγούς, οι οδηγοί επιπλήττονται ή τιμωρούνται με άλλες ποινές, ώστε να προσέχουν ! ενώ συχνά ακούγεται και ο γραφικός εντός του λεωφορείου που θα πει την πανάρχαιη ατάκα «σιγά ρε μεγάλε, πατάτες κουβαλάς» χωρίς καν να σκεφτεί τι θα γινόταν αν δεν φρέναρε ο οδηγός.
Η Ο.ΣΥ δεν έχει κάνει καμία ενέργεια ώστε να ενημερώνει τους επιβάτες για τις υποχρεώσεις τους, εντός των λεωφορείων ούτε αυτοκόλλητα ούτε ηχητικά μηνύματα υπάρχουν για να κρατιούνται οι επιβάτες ώστε να αποφευχθούν οι πτώσεις.
Τι γίνεται όμως σε περίπτωση που ο οδηγός φρενάρει απότομα για να αποφύγει μία σύγκρουση με άλλο όχημα ή πεζό που θα βρεθεί ξαφνικά στην πορεία του;
Πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου δικαιώνει οδηγό λεωφορείου ο οποίος φρέναρε απότομα ώστε να αποφύγει την σύγκρουση με μοτοσυκλέτα που παρεμβλήθηκε στην πορεία του λεωφορείου.
Σύμφωνα με την απόφαση δεν θεμελιώνεται υπαιτιότητα του οδηγού, «διότι η τροχοπέδηση ήταν επιβεβλημένη για την αποφυγή της σύγκρουσης και επομένως το ατύχημα οφείλεται σε εξωτερικό παράγοντα, δηλαδή στην παράνομη κίνηση της αγνώστων στοιχείων μοτοσυκλέτας, που παρεμβλήθηκε στην πορεία του λεωφορείου, ανεξάρτητα από την ασφαλή ή μη στήριξη της ενάγουσας από τις χειρολαβές και συνεπώς δεν αποδείχθηκε, ότι ο εναγόμενος ώφειλε και μπορούσε να ενεργήσει διαφορετικά στη συγκεκριμένη περίπτωση και ότι δεν επέδειξε σύνεση για την ασφαλή μεταφορά των επιβατών, ως εκ τούτου δεν μπορεί να αποδοθεί σε αυτόν κανενός είδους αμέλεια, που να συνδέεται αιτιωδώς με τον τραυματισμό της ενάγουσας ...»
Η επιβάτης είχε κερδίσει πρωτόδικη απόφαση στην οποία κρίθηκε αποκλειστικά υπαίτιος ο οδηγός του λεωφορείου ... ενώ έχασε την έφεση, αφού το εφετείο έκρινε ότι ο οδηγός του αστικού λεωφορείου δεν υπέχει καμιά ευθύνη για την πρόκληση του τροχαίου ατυχήματος, απόφαση η οποία δεν αναιρέθηκε από τον Άρειο Πάγο.
citybusdrivers