Αγώνας δρόμου στο υπουργείο Μεταφορών για να μη συνεχιστεί η καλοκαιρινή ταλαιπωρία των επιβατών και να επανέλθει μια – σχετική – κανονικότητα στα δρομολόγια.
Χρόνοι αναμονής που φτάνουν τα 15, ακόμη και τα 25 λεπτά, συνωστισμός επιβατών σε στάσεις και αποβάθρες μέσα στον Αύγουστο που η Αθήνα είναι πιο «άδεια» από ποτέ, αποπνικτική ζέστη στους συρμούς των μέσων σταθερής τροχιάς και γερασμένα λεωφορεία συνθέτουν ένα αποκαρδιωτικό σκηνικό στις αστικές συγκοινωνίες. Ο ερχομός του φθινοπώρου αποτελεί το πρώτο crash test για τις δράσεις που έχει αναλάβει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Η εντολή για «νοικοκύρεμα» στοχεύει στην επαναφορά μιας σχετικής κανονικότητας ως το τέλος του 2019.
Θαύματα δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Οι ελλείψεις συρμών, ανταλλακτικών και οδηγών διαμορφώνουν ένα ασφυκτικό πλαίσιο. Οι χρόνοι αναμονής των 3-4 λεπτών στο μετρό αποτελούν αισιόδοξο σενάριο. Σήμερα, οι συρμοί εκτελούν επισήμως δρομολόγια ανά 7-8 λεπτά, ξεπερνώντας στην πράξη τα 10 και φτάνοντας στα 15 λεπτά. Χρόνο αναμονής που φτάνει και ο ηλεκτρικός, ενώ το τραμ είναι επισήμως στο 25λεπτο. Στο χειμερινό πρόγραμμα οι χρονοαποστάσεις διαμορφώνονται στα 3,5 λεπτά κατά μέσο όρο στις ώρες αιχμής, στα 5 λεπτά τις υπόλοιπες ώρες και στα βραδινά δρομολόγια στα 8 λεπτά.
Τα πρώτα βήματα
Το μεταφορικό έργο στις Οδικές Συγκοινωνίες έχει μειωθεί κατά 35%-37% την τελευταία 5ετία, ενώ για να βγει το χειμερινό πρόγραμμα απαιτούνται, σύμφωνα με τους εργαζομένους, 3.500 οδηγοί. Εάν οι υφιστάμενοι 3.000 δουλέψουν όλες τις ημέρες, το κόστος μισθοδοσίας θα αυξηθεί κατά 75%. Οσο για τους τεχνίτες, από 1.153 είναι σήμερα μετά βίας 600 όλων των ειδικοτήτων.
Συντηρήσεις
Η διοίκηση του ΟΑΣΑ έχει ζητήσει από την ΟΣΥ την καταγραφή των αναγκών σε ανταλλακτικά. Επίσης, εξασφάλισε σε πρώτη φάση τους πόρους για τις τρέχουσες συντηρήσεις στα λεωφορεία, προκειμένου να ενισχυθεί το συντομότερο δυνατόν ο ενεργός στόλος.
Πρώτα μελέτη
Σε δεύτερη φάση θα διεξαχθεί μελέτη για το σύνολο των αστικών συγκοινωνιών Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Οπως επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου, ο προηγούμενος διαγωνισμός που προέβλεπε 750 λεωφορεία προκηρύχθηκε πρόχειρα χωρίς να έχουν προσδιοριστεί οι ανάγκες σε οχήματα, οδηγούς, ανταλλακτικά, αναλώσιμα.
Εξαίρεση ζητεί η ΣΤΑΣΥ
Ο χρόνος θα παίξει σημαντικό ρόλο και στην αναδιοργάνωση των αποθεμάτων σε ανταλλακτικά και αναλώσιμα. Οπως επισημαίνουν γνώστες των διαγωνιστικών διαδικασιών, «όταν φτάνουμε να παραγγέλνουμε ανταλλακτικά τη στιγμή που τα χρειαζόμαστε, τότε οχήματα και συρμοί μένουν εκτός λειτουργίας». Πράγμα που ήδη συμβαίνει και στο μετρό, όπου παροπλισμένοι παραμένουν περί τους 30 από τους συνολικά 66 συρμούς των γραμμών 2 και 3.
Ελλείψεις οδηγών και απαρχαιωμένος στόλος λεωφορείων
Τα ορόσημα είναι συνεχή για τον απαρχαιωμένο στόλο των οδικών συγκοινωνιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα ο μέσος όρος ηλικίας των λεωφορείων είναι τα 13,9 έτη και των τρόλεϊ τα 15,3. Στα τέλη του 2020 έχουμε υποχρεωτική απόσυρση άνω των 220 οχημάτων από τον στόλο της ΟΣΥ.