Τη λήψη μέτρων για να βελτιωθεί η συχνότητα των δρομολογίων του μετρό εξετάζει το υπουργείο Υποδομών, δεδομένου πως ο χρόνος διέλευσης των συρμών από τους σταθμούς κυμαίνεται μεταξύ επτά και 10 λεπτών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξυπηρέτηση των περίπου 500.000 πολιτών που το χρησιμοποιούν καθημερινά.
Η βελτίωση της συχνότητας των δρομολογίων αποτελεί δύσκολο εγχείρημα διότι τουλάχιστον 25 συρμοί είναι εκτός λειτουργίας με βλάβες, από το σύνολο των 66 που εξυπηρετούν τις γραμμές 2 και 3 του μετρό. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ορισμένοι από τους ακινητοποιημένους συρμούς παραμένουν εκτός λειτουργίας για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει το ένα έτος.
Ο στόχος που έχει τεθεί από το υπουργείο Υποδομών και τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ είναι έως το τέλος του 2019 τα δρομολόγια και στις δύο γραμμές του μετρό να εκτελούνται ανά τέσσερα λεπτά. Η αρχή θα γίνει από τις 2 Σεπτεμβρίου και από τις ώρες αιχμής, δηλαδή από τις 07.00 έως τις 11.00 το πρωί και από τις 14.30 έως και τις 17.30 το απόγευμα.
Έως το τέλος του έτους, η συχνότητα των τεσσάρων λεπτών αναμένεται να επεκταθεί σε όλο το ωράριο λειτουργίας του μετρό. Σύμφωνα με πηγές της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ, έως τότε ο στόλος των τρένων του μετρό θα έχει ενισχυθεί με τουλάχιστον τέσσερις συρμούς ακόμα, στους οποίους τοποθετούνται καινούργια ανταλλακτικά. Κατά τις ίδιες πηγές, για την καλή εξυπηρέτηση των πολιτών που χρησιμοποιούν το μετρό απαιτείται η λειτουργία τουλάχιστον 33 συρμών.
Ωστόσο οι συχνές βλάβες σε συνδυασμό με το γεγονός πως τα τρένα σε εφεδρεία εδώ και αρκετούς μήνες είναι μόλις δύο, οδηγούν αναπόφευκτα σε καθυστερήσεις στα δρομολόγια. Το πρόβλημα με τη διαθεσιμότητα των συρμών δεν περιορίζεται μόνο στο μετρό. Είναι ενδεικτικό ότι από το σύνολο των 165 συρμών στα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, τραμ, ΗΣΑΠ), σε λειτουργία βρίσκονται 97. Για να επιτευχθούν οι χρόνοι διέλευσης που έχει βάλει ως στόχο το υπουργείο Υποδομών, θα πρέπει να λειτουργούν καθημερινά περίπου 110 συρμοί.
Μεταξύ των μέτρων που έχει ήδη λάβει το υπουργείο Υποδομών, στο πλαίσιο βελτίωσης της συχνότητας των δρομολογίων, είναι η αντικατάσταση των γενικών διευθυντών της ΣΤΑΣΥ. Πρόκειται για τους γενικούς διευθυντές λειτουργίας, οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών και συντήρησης και έργων.
Λόγω των ελλείψεων σε συρμούς η Αττικό Μετρό είχε εξετάσει τους προηγούμενους μήνες το ενδεχόμενο προμήθειας νέων τρένων για το μετρό, αλλά και την αναβάθμιση 75 συρμών των ΗΣΑΠ, οι οποίοι τέθηκαν σε λειτουργία πριν από περίπου 30 χρόνια.