Όλο και πιο πίσω μεταθέτει το σχεδιασμό για τα γρήγορα τρένα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αποδίδοντας τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των συστημάτων σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης από τον ΟΣΕ.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες στο 3ο συνέδριο για τις υποδομές και τις μεταφορές ο διευθύνων σύμβουλος κ. Φίλιππος Τσαλίδης, το νέο τροχαίο υλικό θα κάνει την εμφάνισή του σε ένα χρόνο από σήμερα. Όπως ανέφερε, είναι πολύ σημαντικές οι πρόσφατες αναβαθμίσεις της εθνικής σιδηροδρομικής υποδομής (διπλή γραμμή με ηλεκτροκίνηση).
Ωστόσο παρά τους πρόσφατους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς δήλωσε πως υπάρχουν ακόμη κατασκευαστικές εκκρεμότητες, με τα έργα σηματοδότησης και τους υποσταθμούς που εμποδίζουν την χρήση της ηλεκτροκίνησης σε όλο το δίκτυο του ΠΑΘΕ.
Το γάντι έπιασε ο Πρόεδρος του ΟΣΕ κ. Γιώργος Κακουλάκης λέγοντας ότι «δεν αρκεί να μετατίθενται ευθύνες στο Δημόσιο για όλα τα κακώς κείμενα» και ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για επενδύσεις 500 εκ. ευρώ με σκοπό την βελτίωση των σιδηροδρομικών υποδομών. Αν ευσταθούν οι πληροφορίες τα επενδυτικά πλάνα των Ιταλών για την ελληνική αγορά θα ξεδιπλωθούν τις επόμενες μέρες.
Η διοίκηση των FSI σημείωσε ότι πέρσι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την οποία χαρακτήρισε ως τον εθνικό σιδηροδρομικό μεταφορέα, διακίνησε περισσότερους από 16 εκατ. επιβάτες και 1,4 εκατ. τόνους αγαθών. Αναφορά έγινε και στις επενδύσεις της εταιρείας και στην απόκτηση της ΕΕΣΣΤΥ, από την οποία, όπως είπε, «απορρέουν στρατηγικά και οικονομικά οφέλη», προσθέτοντας ότι σε βάθος πενταετίας, η εταιρεία θα επενδύσει επιπλέον 25 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των μηχανοστασίων της.
Όπως είπε, πελάτες και εταιρεία βρίσκονται εν αναμονή ενός πιο σύγχρονου και αποτελεσματικού σιδηροδρομικού δικτύου, υπογραμμίζοντας ότι τα θετικά αποτελέσματα θα είναι πολλαπλά εφόσον θα σημάνουν ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών (μεγαλύτερη ακρίβεια στα δρομολόγια, πληροφόρηση, άνεση), τη δημιουργία εκατοντάδων νέων θέσεων εργασίας. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ προχώρησε στην πρόσληψη 143 προσλήψεων ενώ πάνω από 400 προβλέπει το τριετές business plan.
Στις προτεραιότητες της εταιρείας, συμπεριέλαβε την ανάπτυξη ανταγωνιστικών και καινοτόμων υπηρεσιών σε μία βιώσιμη οικονομική βάση, δίνοντας έμφαση στην ασφάλεια. Ο κ. Τσαλίδης μίλησε επίσης για τη δραστική περικοπή του χρόνου στο δρομολόγιο Αθήνας – Θεσσαλονίκης και την προοπτική περαιτέρω μείωσής του στις 3 ώρες και 20 λεπτά, σχολιάζοντας ότι ήδη το τραίνο έχει καταστεί ευθέως ανταγωνιστικό με τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς.