Συνέντευξη στη «ΜτΚ» έδωσε ο πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Γιάννης Μαγκριώτης, όσο αναφορά για τις συγκοινωνίες και στο διαγωνισμό για την αγορά νέων αστικών λεωφορείων, υποστηρίζει πως θα αποτελέσουν δώρα στο υπερταμείο των δανειστών «αφού εκεί έχουν μεταφερθεί το μετρό και οι κρατικές αστικές συγκοινωνίες».
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου, «πώς σχολιάζετε τον κρατικό ΟΑΣΘ και τις υπηρεσίες που προσφέρει στους Θεσσαλονικείς»;
Ανέφερε ότι «οι υπηρεσίες του ΟΑΣΘ ήταν δυσανάλογες του κόστους που πλήρωνε το δημόσιο στον ιδιότυπο συνεταιρισμό μέχρι το 2010 και έγιναν κάκιστες μετά τις περικοπές που επέβαλαν τα μνημόνια. Οι συμβάσεις ήταν λεόντειες υπέρ των μετόχων και έπρεπε να μην ανανεωθούν, τουλάχιστον η τελευταία του 2008, γιατί είχε ήδη δημοσιευτεί ο κοινοτικός κανονισμός 1370 του 2007, που προέβλεπε διεθνείς διαγωνισμούς για την ανάθεση σε ισχυρούς παρόχους, τόσο των αστικών όσο και των υπεραστικών συγκοινωνιών των χωρών μελών της Ε.Ε. Δυστυχώς, στα μεγάλα λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων η νέα πρόσθεσε ένα μεγαλύτερο, με τη λεγόμενη κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ. Σήμερα κανείς δεν ξέρει πόσο κοστίζει ο ΟΑΣΘ στο φορολογούμενο έλληνα πολίτη, ξέρει όμως πόσο περισσότερο ταλαιπωρείται όποιος είναι υποχρεωμένος να τον χρησιμοποιεί.
Ο κοινοτικός κανονισμός πρέπει να εφαρμοστεί υποχρεωτικά από τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. και η κυβέρνηση ετοιμάζει διαγωνισμούς για αγορά λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που θα κοστίσουν πανάκριβα και θα είναι δώρο στο υπερταμείο των δανειστών, αφού εκεί έχουν μεταφερθεί το μετρό και οι κρατικές αστικές συγκοινωνίες. Ελπίζω η επόμενη κυβέρνηση να εφαρμόσει τον κοινοτικό κανονισμό, που θα φέρει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ ιδιωτικές επενδύσεις σε όλη τη χώρα, θέσεις απασχόλησης, καλές υπηρεσίες και με λογικό κόστος για τον επιβάτη και την επιδότηση του εισιτηρίου».
Όσο αναφορά το μετρό της Θεσσαλονίκης και στην ερώτηση
«Εκτιμάτε ότι το μετρό θα έχει εμπορική χρήση στο χρονοδιάγραμμα που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ»;
Ανέφερε ότι «Η κεντρική γραμμή δημοπρατήθηκε το 2006 και ήταν σημαντικό γεγονός, όμως είχε και δύο εγκληματικά προβλήματα στη δημοπράτηση, που έγινε βιαστικά, για να αξιοποιηθεί πολιτικά στις δημοτικές εκλογές του 2006. Δεν είχε ολοκληρωμένες μελέτες και προέβλεπε μόνο έναν χρόνο για τις αρχαιολογικές εργασίες. Όλα τα προβλήματα και οι μεγάλες καθυστερήσεις μέχρι το 2012 οφείλονται σε αυτά. Το μετρό θα αλλάξει την πραγματικότητα της Θεσσαλονίκης και θα την αναβαθμίσει σημαντικά, όμως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να λειτουργήσει εμπορικά στις αρχές του 2020, όπως διατείνεται η κυβέρνηση, ο σταθμός Βενιζέλου -λόγω των λαθών της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά και της σημερινής- δεν έχει ακόμη επίσημη και δεσμευτική ημερομηνία ολοκλήρωσης.
Η γραμμή της Καλαμαριάς, που μελετήθηκε την περίοδο 2010 - 2011, δημοπρατήθηκε την άνοιξη του 2012 και έπρεπε να τελειώσει το αργότερο το 2018, κανείς δεν έχει πει για ποιο λόγο -αφού δεν έχει κανένα πρόβλημα με τις μελέτες και τα αρχαία- δίνεται ως χρόνος ολοκλήρωσης το 2021. Φυσικά, για την επέκταση δυτικά και προς το αεροδρόμιο είμαστε κυριολεκτικά στο 2012».
Διαβάστε όλη τη συνέντευξη στον ακόλουθο σύνδεσμο