Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Η εικόνα των λεωφορείων του ΟΑΣΑ με αριθμούς – ρυπογόνος και προβληματικός ο στόλος, μακριά από τα πρότυπα της ΕΕ



Εν αναμονή των 92 λεωφορείων – εκ των οποίων μόλις τα 12 θα είναι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή οδηγία – βρίσκεται ο ΟΑΣΑ, προκειμένου να ενισχυθεί ο υποστελεχωμένος και ρυπογόνος του στόλος.


Παρά τις αντιδράσεις και τα στοιχεία που δείχνουν ότι τα ΜΜΜ ρυπαίνουν σημαντικά το περιβάλλον και με δεδομένο ότι η ΕΕ μεθοδικά επιδιώκει την στροφή προς την ηλεκτροκίνηση, η Ελλάδα παραμένει ουραγός στην προσπάθεια.

Όπως προκύπτει μάλιστα από τον διαγωνισμό, από τα συνολικά 92 λεωφορεία την γραμμή της ΕΕ θα ακολουθήσουν μόνο τα 12, αφού αυτά θα είναι ηλεκτροκίνητα. Πρόκειται για οχήματα τεχνολογίας ΕURO VI, χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, μικρού μεγέθους και με αυτονομία κίνησης, συμπεριλαμβανομένου του συνοδευτικού εξοπλισμού και υποδομών (π.χ., φορτιστές) που είναι αναγκαίες για την υποστήριξη της λειτουργίας τους.

Από τα υπόλοιπα 80, 20 θα είναι οχήματα με κινητήρα diesel, 12μετρα, αντιρρυπαντικής τεχνολογίας ΕURO VI και τα 60 λεωφορεία θα έχουν κινητήρα diesel, 18μετρα (αρθρωτά), με αντιρρυπαντικής τεχνολογίας ΕURO VI.

Το σχέδιο του υπουργείου Μεταφορών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής που έχει αναλάβει την χρηματοδότηση, για μερικούς μοιάζει με ένα σενάριο μακρινό μιας και στην παρούσα φάση τα οχήματα που έχει ο ΟΑΣΑ έτσι ώστε να εξυπηρετεί το επιβατικό κοινό είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων προβληματικά και μετρούν εκαντοντάδες χιλιόμετρα αλλά και βλάβες.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν εργαζόμενοι της ΟΣΥ στην euractiv.gr τα εκτεταμμένα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, φέρνουν τους ίδιους σε δυσχερή θέση. Το γεγονός δε, πως τους τελευταίους 15 μήνες έχουν πάρει φωτιά 7 λεωφορεία εν κινήσει αποτυπώνει και στην πράξη την ανάγκη για δραστικά μέτρα.

Ωστόσο, τα πράγματα ίσως είναι κάπως διαφορετικά.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στην διάθεση της η euractiv.gr, αυτή την στιγμή στους δρόμους της Αθήνας κυκλοφορούν κάθε μέρα 950 λεωφορεία, με τον συνολικό στόλο να μετρά 1.657 οχήματα.

Από αυτά, τα 550 βρίσκονται μοιρασμένα στα αμαξοστάσια της ΟΣΥ καθώς η έλλειψη ανταλλακτικών οδήγησε αναπόφευκτα στην ημίμονιμη ακινητοποίηση τους. Ημιμόνιμη… γιατί τα 321 εξ αυτών, έχουν και με τη βούλα σηκώσει μόνιμο χειρόφρενο καθώς έχουν κατατεθεί οι πινακίδες και κατ’ επέκταση δεν υποχρεούνται ασφάλισης.

Πηγές από τον Οργανισμό τονίζουν πως τα συγκεκριμένα οχήματα έχουν υποστεί βανδαλισμούς και έχουν βλάβες, οι οποίες είναι μη επανορθώσιμες.

Από την άλλη πλευρά, οι εργαζόμενοι μιλούν για μια πάγια τακτική καθώς η αγορά ανταλλακτικών δεν γίνεται όσο συχνά θα έπρεπε, υποστηρίζοντας δε, πως οι ίδιοι αναγκάζονται να καταφεύγουν σε αδόκιμες πρακτικές.

Επί της ουσίας δηλαδή, τα 321 λεωφορεία έχουν μετατραπεί σε αποθήκη ανταλλακτικών αφού η εσωτερική κατανάλωση κρίνεται κάτι περισσότερο από απαραίτητη.

Η σημερινή κατάσταση του στόλου της ΟΣΥ σε αριθμούς

Αυτή την στιγμή στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ στον Βοτανικό βρίσκονται 21 ακινητοποιημένα λεωφορεία, στον Ρέντη 77, στην Πέτρου Ράλλη 69, στο Μπραχάμι 8, στην Ανθούσα 108 και στην Λιοσιών 38.

Στον αντίποδα, διαθέσιμα προς τους πολίτες είναι 245 λεωφορεία στον Βοτανικό, 221 στον Ρέντη, 113 στην Πέτρου Ράλλη, 97 στο Μπραχάμι, 164 στην Ανθούσα και 165 στην Λιοσίων.

Ο συνολικός δηλαδή ενεργός στόλος μετρά 1.005 οχήματα.

Βέβαια, από αυτά κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας μόλις 950, με τα λειτουργικά λεωφορεία να είναι σήμερα 1.657 λεωφορεία – ενώ πριν το κλείσιμο του αμαξοστασίου στο Ελληνικό ήταν 2.023.

Μειωμένα και τα δρομολόγια

Η καθυστέρηση στις πολυσύχναστες στάσεις, ειδικά κατά τις ώρες αιχμής είναι μεγάλη.

Ο προγραμματισμός προβλέπει να γίνονται 11.000 δρομολόγια, ενώ μόνο 9.000 πραγματοποιούνται τελικά καθημερινά – δημιουργώντας ποικίλες αντιδράσεις.

Ένα από τα παράδοξα της υπόθεσης ωστόσο είναι ότι ακόμα και αν δεν υπήρχε έλλειψη σε προσωπικό (οδηγοί), πάλι τα οχήματα που θα κυκλοφορούσαν δεν θα ξεπερνούσαν τα  1200.

Η περιγραφή στην πρόσκληση για τα νέα λεωφορεία

Σύμφωνα με την ανοιχτή πρόσκληση που έθεσε σε διαβούλευση ο ΟΑΣΑ, το έργο προμήθειας νέων οχημάτων αφορά στην προμήθεια 92 νέων αστικών λεωφορείων, σύγχρονης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, τα οποία θα είναι χαμηλού δαπέδου, σύγχρονης αισθητικής εμφάνισης και κατασκευής, με υψηλό βαθμό άνεσης και ασφάλειας στους επιβάτες, ενώ θα έχουν το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, σύμφωνα με τους όρους της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Αξίζει να σημειωθεί, όπως περιγράφεται στην ανοιχτή πρόσκληση, ο προμηθευτής με την προσφορά του στο πλαίσιο του διαγωνισμού οφείλει να υποβάλει και πρόγραμμα συντήρησης των λεωφορείων ανά 400.000 km, στο οποίο θα αναφέρονται ξεχωριστά, η δαπάνη των ανταλλακτικών, οι απαιτούμενες εργατοώρες καθώς και η τιμή της εργατοώρας συντήρησης στα αμαξοστάσια της ΟΣΥ. Ο προμηθευτής θα εγγυάται τις παραπάνω τιμές του προγράμματος συντήρησης (κόστος, χρόνος) για το παραπάνω διάστημα, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε επίδραση ενδογενών ή εξωγενών παραγόντων, οι οποίοι μπορεί να έχουν επιπτώσεις σε αυτές.

Παράλληλα, ο μέγιστος χρόνος παράδοσης των οχημάτων ανα κατηγορία θα είναι 9 μήνες, ενώ θα ζητηθεί υποβολή ενδεικτικού χρονοδιαγράμματος παραγωγής, δοκιμής, μεταφοράς και παράδοσης των λεωφορείων.

[επιμέλεια κειμένου από τον Θοδωρή Καραουλάνη]