Σενάρια επί σεναρίων επεξεργάζονται στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας για το θέμα της καταβολής των αναδρομικών σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους ενώ για το θέμα δεν άργησαν και τα βαφτίσια από διάφορα ΜΜΕ ώς έξτρα κοινωνικό μέρισμα για το Πάσχα.
Κοινωνικό μέρισμα: Ειδικότερα στο τραπέζι βρίσκονται η επαναφορά των δώρων για τους δημοσίους υπαλλήλους από το ποσό των 658 εκ. ευρώ που υπάρχει ενώ για τους συνταξιούχους επεξεργάζονται τον συμψηφισμό με την προσωπική διαφορά.
Σε ότι αφορά το έξτρα επίδομα ή όπως βαφτίστηκε ήδη «κοινωνικό μέρισμα» σύμφωνα με κύκλους των δύο Υπουργείων φαίνεται ότι απομακρύνεται το σενάριο καθώς ένα εφάπαξ πόσο δεν λύνει το πρόβλημα καθώς θα πρέπει να υπάρξει επαναφορά των δώρων.
Ωστόσο λόγω της προεκλογικής περιόδου η κυβέρνηση έχει θέσει επί τάπητος πολλά σενάρια και τα εξετάζει. Πάντως η Κομισιόν εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτική σε όλα τα σενάρια καθώς το μπαράζ των δικαστικών προσφυγών μπορεί να θέσει εκτός δημοσιονομικής τροχιάς τον προϋπολογισμό της χώρας με τους συνταξιούχους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και τους δημοσίους υπαλλήλους να διεκδικούν σχεδόν 30 δισ. ευρώ.
Εξάλλου το θέμα αυτό θα συζητηθεί στο Εurogroup της 5ης Απριλίου όπου θα ζητηθούν από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αξιοποίηση του κονδυλίου των 658 εκ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως ενδεχόμενη επαναφορά των δώρων στους δημοσίους υπαλλήλους όπως είχαν διαμορφωθεί το 2011 – δηλαδή στα 1.000 ευρώ ετησίως για όλους – έχει σημαντικό δημοσιονομικό κόστος της τάξης των 700 εκ. ευρώ ετησίως. Ωστόσο δεν αποκλείεται να η επαναφορά των δώρων να έρθει με μικρότερα πόσα από τα 1.000 ευρώ που έπαιρναν.
Πρόκειται για ένα ποσό ύψους 658 εκ. ευρώ το οποίο εντόπισε και η Κομισιον στην πρόσφατη έκθεσή της.
Το εν λόγω ποσό είχε συμπεριληφθεί αρχικά στον προϋπολογισμό για το τρέχον έτος με στόχο να διοχετευθούν στα εφάπαξ χρηματικά ποσά για τα ειδικά μισθολόγια.
Παρόλα αυτά η κυβέρνηση αξιοποίησε τα 324 εκατ. ευρώ για την εκπλήρωση αυτού του στόχου και ως εκ τούτου παραμένουν διαθέσιμα άλλα 658 εκατ. ευρώ (από το σύνολο των 982 εκατ. ευρώ που είχε προβλεφθεί).
Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό αυτό του προϋπολογισμού αναμένεται να διατεθεί στην πληρωμή των αναδρομικών που διεκδικούν 610.000 δημόσιοι υπάλληλοι.
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα κατάργησης των δύο δώρων (Χριστουγέννων και Πάσχα) αλλά και του επιδόματος αδείας των δημοσίων υπαλλήλων δεν θα αργήσει. Είναι πολύ πιθανό ότι η απόφαση να έχει ληφθεί πριν από το Πάσχα κάτι που σημαίνει ότι και η κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει δημοσιονομικά το θέμα.
Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η Ολομέλεια δεν θα πάει κόντρα στο τμήμα που έβγαλε απόφαση χαρακτηρίζοντας ως αντισυνταγματικές τις καταργήσεις των δώρων. Έτσι, το δίλημμα που θα τεθεί στην κυβέρνηση είναι αν οι δημόσιοι υπάλληλοι θα αφεθούν να διεκδικήσουν τα αναδρομικά μέσω των δικαστηρίων ή αν θα ληφθεί πολιτική απόφαση για την επίλυση του ζητήματος.
Διαψεύδουν πλήρως κυβερνητικές πηγές στα dikaiologitika news (ΔΕΊΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ), τα σενάρια για την καταβολή εξτρά επιδόματος ή κοινωνικό μέρισμα Πάσχα όπως βαφτίστηκε από ΜΜΕ, για τα αναδρομικά δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων