Συχνότερα δρομολόγια των λεωφορείων, ανανέωση του στόλου και τακτικότερους ελέγχους για τους «τσαμπατζήδες» των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, είναι τα τρία θέματα που προτάσσουν οι επιβάτες στο ερώτημα: «πως οι ίδιοι θα ήθελαν τις συγκοινωνίες», στο πλαίσιο των αλλαγών που προωθούνται από το υπουργείο Μεταφορών για τον τρόπο λειτουργίας των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας.
Ναι μεν αλλά ….
Όσον αφορά την πρόθεση του υπουργείου να προχωρήσει σε αλλαγή στην τιμή του εισιτηρίου, η οποία αναμένεται να είναι ανάλογη της απόστασης, εμφανίζονται θετικοί στην πλειοψηφία τους αλλά δύσπιστοι όσον αφορά την εφαρμογή του μέτρου στην πράξη… «Τόσο οι «τσαμπατζήδες» σε συνδυασμό με την απουσία ελέγχων, όσο το πως θα διασφαλίζεται εφεξής ότι όσοι κόβουν εισιτήρια δεν επιλέγουν εσκεμμένα την πιο φτηνή επιλογή διαδρομής, καθιστούν το νέο μετρό δύσκολο στην εφαρμογή του. Και παράλληλα-επισημαίνουν οι επιβάτες με νόημα-αναμένεται με αυτή την κατάσταση να αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι «λαθραίοι» επιβάτες και να συρρικνωθούν τα έσοδα για το Κράτος».
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί ωστόσο το γεγονός ότι πολλοί επιβάτες-κυρίως νέοι σε ηλικία- επισημαίνουν ότι ένα από κυρίαρχα ζήτημα στις όποιες αλλαγές θα πρέπει να είναι ο αλληλοσεβασμός και η αλληλοεκτίμηση στις σχέσεις οδηγών-επιβατών. « Οι οδηγοί οφείλουν να είναι πιο φιλικοί και συνεργάσιμοι με τους επιβάτες και αντίστροφα το ίδιο εμείς με εκείνους », υπογραμμίζουν με νόημα.
Στόχος η ανανέωση του στόλου
Οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας, που προωθούν άρον άρον για το τρέχον έτος το υπουργείο Μεταφορών και ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ), αφορούν σύμφωνα με τις εως τώρα πληροφοριες, κυρίως, τη σύνδεση του Πειραιά με το δίκτυο τραμ, την ένταξη των ΚΤΕΛ στο σύστημα αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, την προμήθεια καινούργιων λεωφορείων και την εφαρμογή νέου συστήματος τιμολόγησης των εισιτηρίων.
Κώστας Κορέλλης