Στα δικαστήρια θα λύσουν τις διαφορές τους η Αττικό Μετρό και ο ισπανικός όμιλος INDRA SISTEMAS, μετά την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της πρώτης να αλλάξει τη σύμβαση μεταξύ των δύο εταιρειών, η οποία αφορά στην εγκατάσταση μηχανημάτων έκδοσης εισιτηρίων και τερματικών, στους 6 σταθμούς που αποτελούν την επέκταση προς τον Πειραιά.
Στην απόφαση, την οποία αποκαλύπτει το Economistas, η Αττικό Μετρό επικαλείται πρόβλημα στη συνεργασία των συστημάτων που έχει εγκαταστήσει στο μετρό ο ισπανικός όμιλος με εκείνα που έχει κατασκευάσει και λειτουργεί η εταιρεία Hellas Smart Ticket (HST).
Η τελευταία έχει ιδρυθεί από την LG CNS, θυγατρική του κορεατικού ομίλου LG και την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, μέλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και έχει σύμβαση με τον ΟΑΣΑ για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Η σύμβαση μεταξύ ΟΑΣΑ και HST έχει διάρκεια 12 ετών και προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 70 εκατομμύρια ευρώ.
«Η συνεργασία του ήδη εγκατεστημένου συστήματος από την Αττικό Μετρό με αυτό του ΟΑΣΑ αποδείχθηκε στην πράξη δυσχερής και ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί. Σημαντικό στοιχείο της δυσλειτουργίας αποτελεί η μη ενιαία αρχή υλοποίησης των συστημάτων», τονίζει η Αττικό Μετρό.
Προσθέτει επίσης πως «οι προδιαγραφές του ΟΑΣΑ συνεχώς προσαρμόζονται σε νέα δεδομένα, τα οποία δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπισθούν στο πλαίσιο της υπάρχουσας σύμβασης της Αττικό Μετρό».
Η υπάρχουσα σύμβαση στην οποία αναφέρεται η Αττικό Μετρό είναι η GEN-031/09 που υπεγράφη μεταξύ της κρατικής εταιρείας και του ισπανικού ομίλου το 2009, ύψους περίπου 8,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Προβλέπει την αναβάθμιση 75 μηχανημάτων πώλησης εισιτηρίων σε 10 σταθμούς του μετρό (Ελληνικό, Άλιμος, Αργυρούπολη, Ηλιούπολη, Περιστέρι, Ανθούπολη, Αγία Μαρίνα, Χολαργός, Νομισματοκοπείο και Αγία Παρασκευή) και την εγκατάσταση 55 ακόμα μηχανημάτων και 6 τερματικών έκδοσης εισιτηρίων στους σταθμούς που αποτελούν την επέκταση προς Πειραιά και πρόκειται να λειτουργήσουν το 2019.
Πηγές με γνώση της σύμβασης μεταξύ της Αττικό Μετρό και του ομίλου INDRA, ο οποίος έχει κύκλο εργασιών που υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ ετησίως, θεωρούν αυτονόητο πως οι Ισπανοί θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη. Προσθέτουν πως η συμφωνία προβλέπει πως οποιαδήποτε αλλαγή στο αντικείμενο της σύμβασης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 15%. Κατά τις ίδιες πηγές, η αλλαγή πλησιάζει το 50%.
Οι Ισπανοί έχουν ήδη αναθέσει την υπόθεση σε έμπειρους νομικούς και δεν πρόκειται να περιοριστούν σε αγωγή κατά της Αττικό Μετρό με την οποία θα ζητούν να μην αλλάξει η σύμβαση. Θα καταθέσουν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ζητώντας να μην εγκατασταθεί κανένα σύστημα στους έξι σταθμούς που αποτελούν την επέκταση προς τον Πειραιά, ενώ δεν αποκλείεται να υποβάλουν και μηνυτήριες αναφορές κατά των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Αττικό Μετρό.
Είναι πιθανό να σταλεί επιστολή διαμαρτυρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ με την απόφαση της Αττικό Μετρό θα ασχοληθεί και η ισπανική πρεσβεία στην Αθήνα.
Η υπόθεση αυτή, εντάσσεται στη διαμάχη μεταξύ των τριών ομίλων, της LG, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της INDRA, όπως είχε αποκαλύψει το economistas.
Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότερα από 200.000 εισιτήρια έχουν εκδοθεί από τα 75 αναβαθμισμένα μηχανήματα της INDRA που λειτουργούν στο μετρό της Αθήνας, με τις συναλλαγές αυτές να αποτυπώνονται στο λογισμικό της HST.
Ο όμιλος INDRA ήρθε στη δημοσιότητα τις προηγούμενες ημέρες λόγω της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο σταθμό Συντριβάνι στο μετρό Θεσσαλονίκης, παρουσία του πρωθυπουργού.
Το λογότυπο της εταιρείας φαινόταν ξεκάθαρα στους μουσαμάδες που είχαν τοποθετηθεί και απεικόνιζαν μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων, καθώς η INDRA έχει κερδίσει το διαγωνισμό για την τοποθέτηση πυλών και 100 μηχανημάτων εισιτηρίων στη γραμμή 1 του μετρό Θεσσαλονίκης. Ο ισπανικός όμιλος συνεργάζεται με την Αττικό Μετρό από το 2000 όταν ξεκίνησαν τη λειτουργία τους οι γραμμές 2 και 3.