Της Μαρίας Μόσχου
Σε πλήρη αναδιάρθρωση των αστικών ΚΤΕΛ σε όλη τη χώρα προχωρά η κυβέρνηση η οποία προχωρά σε διαγωνισμούς προκειμένου να μην μείνει καμία πόλη χωρίς συγκοινωνία ακόμα και αν αυτή σήμερα είναι ζημιογόνος.
Οι μεγαλύτερες ανατροπές ωστόσο θα γίνουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπου τα ΚΤΕΛ πλέον εντάσσονται στο σύστημα των αστικών συγκοινωνιών με ενιαίο ηλεκτρονικό εισιτήριο. Ήδη για κάποια δρομολόγια στην Αττική έχουν γίνει σχετικές συμφωνίες με τον ΟΑΣΑ ενώ σχετικός διάλογος ξεκίνησε και στη Θεσσαλονίκη. Η επιδότηση του ΟΑΣΑ και του ΟΑΣΘ θα «μοιράζεται» πλέον και στα ΚΤΕΛ για την εκτέλεση αστικών δρομολογίων.
Ειδικότερα, για την ανάθεση του μεταφορικού έργου σε αστικές περιοχές, πλην της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, θα προκηρύσσονται διαγωνισμοί, με τη χορήγηση αποκλειστικού δικαιώματος εκμετάλλευσης ή και αποζημίωση.
Με απόφαση του υπουργείου Μεταφορών, θα καθορίζονται οι ανώτατες τιμές χρέωσης των επιβατών, βάσει κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων.
Απευθείας ανάθεση προβλέπεται μόνο στην περίπτωση που συντρέχει διακοπή ή κίνδυνος διακοπής της υπηρεσίας και για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο από δύο έτη.
Οι δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για τον καθορισμό των γραμμών, ενώ η προκήρυξη θα μπορεί να περιλαμβάνει αστικές περιοχές περισσότερων δήμων, όμορων ή μη, της ίδιας ή άλλων περιφερειών, αν αυτό κρίνεται κατάλληλο για την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και συγχρόνως για τη βιωσιμότητα του παραχωρησιούχου.
«Μπορεί να υπάρχει μια πόλη στην οποία είναι κερδοφόρο το ΚΤΕΛ και μια άλλη δίπλα, που θα κλείσει το ΚΤΕΛ. Άρα, ακριβώς αυτό κάνουμε, να βγαίνουν διαγωνισμοί ευρύτερων περιοχών, ισόρροπα, ώστε να μπορούν να καλύπτονται» υποστήριξε ο υπουργός Υποδομών –Μεταφορών μιλώντας στη Βουλή.
Όπως αποκάλυψε τους διαγωνισμούς, θα διενεργεί το Υπουργείο όπως γίνεται και για τα δημόσια έργα, όπως κάνει για τις άγονες γραμμές των αεροπορικών συνδέσεων.
«Μπορεί όποιος θέλει, η ανεξάρτητη αρχή, η ΡΑΕΜ, όταν λειτουργήσει, να κάνει έλεγχο στο Υπουργείο, εάν κάνει σωστά και διαφανώς τη δουλειά της, όχι σαν αυτό που γινόταν, να φτιάχνουμε ανεξάρτητες αρχές για να υποκαθιστούν το δημόσιο» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Μάλιστα αποκάλυψε ότι έχει ήδη ξεκινήσει συνεργασία και με το Υπουργείο Εσωτερικών και με το Υπουργείο Παιδείας για τα μαθητικά δρομολόγια.
«Πρέπει να αποφύγουμε διάφορες λειτουργίες κάποιων ΚΤΕΛ, που ταλαιπωρούν το επιβατικό κοινό, όπως είναι τα ΚΤΕΛ Αττικής, ή πρέπει να δούμε διάφορες λειτουργίες μη θεμιτές. Γι’ αυτό και πρέπει να προβλεφθούν συγκεκριμένες προδιαγραφές, που θα λειτουργούν τα ΚΤΕΛ, δηλαδή να έχουν σύστημα τηλεματικής, ηλεκτρονικό εισιτήριο, να μπορούν να ελέγχονται από τις δημόσιες υπηρεσίες, όπως ελέγχονται και οι αστικές συγκοινωνίες» ξεκαθάρισε ο κ. Σπίρτζης.
Σε διαπραγμάτευση το έργο στη Θεσσαλονίκη
Αρκετές γραμμές σε χωριά της Θεσσαλονίκης που μέχρι σήμερα εκτελούνταν από τον ΟΑΣΘ θα αναλάβουν τα ΚΤΕΛ της συμπρωτεύουσας.
Ήδη έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις μεταξύ του ΟΑΣΘ, του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης και του υπουργείου Μεταφορών ώστε να μειωθεί το έργο του ΟΑΣΘ και να εξοικονομήσει λεωφορεία για να εκτελεί το καθημερινό πρόγραμμα στον αστικό ιστό.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό στις πιο απομακρυσμένες περιοχές θα επανέλθει το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης όπως γινόταν πριν από την επέκταση της περιοχής εξυπηρέτησης από τον ΟΑΣΘ η οποία είχε γίνει σε δύο φάσεις, το 2003 και το 2011.
Σύμφωνα με πληροφορίες το εισιτήριο θα παραμείνει στο 1 ευρώ ενώ συζητείται το ύψος της επιδότησης που θα λαμβάνουν τα ΚΤΕΛ για την εκτέλεση αυτών των δρομολογίων.
Μάλιστα το διοικητικό συμβούλιο του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Κακοί σχεδιασμοί του παρελθόντος και λάθη στη διάρθρωση της συγκοινωνίας, οδήγησαν σε δεινή θέση το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, αλλά και υποχρέωσαν τον ΟΑΣΘ, να εκτελεί υπεραστικό έργο, κάτι που είναι έξω από το χαρακτήρα του Οργανισμού, δεδομένου ότι έχει ιδρυθεί και οργανωθεί για να εκτελεί αστικές συγκοινωνίες και όχι υπεραστικές».
Παράλληλα με ανακοίνωση τους επισημαίνουν ότι «είναι εύλογο, μακρινές διαδρομές των 35, ή 50, ή 60, ή 70 και 80 χιλιομέτρων απλή διαδρομή, οι οποίες με την επιστροφή διπλασιάζονται να εκτελούνται με κατάλληλα υπεραστικά καθημένων και όχι αστικά λεωφορεία και με όρθιους. Φυσικό επόμενο ήταν, το υπουργείο και οι αρμόδιοι φορείς, να επιζητούν σήμερα την βελτίωση των υπηρεσιών του».
Μάλιστα επισημαίνει ότι είναι απολύτως φυσικό το ΚΤΕΛ που εκτελεί ήδη μεταφορικό έργο στη συμπρωτεύουσα να αναζητεί λύσεις, που θα εξασφαλίσουν τη στοιχειώδη βιωσιμότητά του.
«Το αίτημα αυτό του ΚΤΕΛ είναι διαρκές και εν όψει του νέου συγκοινωνιακού χάρτη που θα διαμορφωθεί , όχι μόνο στο νομό Θεσσαλονίκης, αλλά πανελλαδικά, διεξάγονται συζητήσεις εδώ και δύο χρόνια, μεταξύ όλων των αρμόδιων φορέων: του Υπουργείου Μεταφορών, του ΟΣΕΘ (και του ΣΑΣΘ παλαιότερα), του ΟΑΣΘ, του ΚΤΕΛ και των Δημάρχων. Στις συζητήσεις αυτές αναζητούνται τεχνικά σενάρια βελτίωσης της συγκοινωνίας, χωρίς την αύξηση του κομίστρου, ένα από τα οποία εμπεριέχεται σε δημοσιεύματα και τα οποία αφορούν σε αναδιάρθρωση γραμμών προς όφελος των χρηστών επιβατών, αλλά και του δημοσίου συμφέροντος» αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης.
Καταλήγοντας επισημαίνει ότι «το μόνο που αναζητείται, είναι να εξαλείψουν παθογένειες του παρελθόντος και αυτό γίνεται χωρίς κανένα στοιχείο «μυστικότητας». Έχουν εξεταστεί σενάρια, μετά από προτάσεις του ΚΤΕΛ, χωρίς κανένα να έχει προς το παρόν προβάδισμα. Η μόνη σταθερά είναι η βελτίωση της συγκοινωνίας, με διασφάλιση της ποιότητάς της, της σταθερότητας του κομίστρου, αλλά και της βιωσιμότητας των φορέων που την εκτελούν, κάτι που προφανώς ενδιαφέρει την πολιτεία να πετύχει».
Ενοποίηση και στην Αθήνα
Στην Αθήνα η κατάσταση είναι πιο σύνθετη καθώς τα ΚΤΕΛ φτάνουν στο κέντρο της πόλης δημιουργώντας πολλές φορές κυκλοφοριακό κομφούζιο.
Από την Άνοιξη ο κ. Σπίρτζης έχει προαναγγείλει την έξοδο των ΚΤΕΛ από το Πεδίο του Άρεως καλώντας την Περιφερειάρχη Αττικής Ρ. Δούρου να πάρει πρωτοβουλία ώστε να δρομολογηθεί η σύνδεση των ΚΤΕΛ με τους σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς (προαστιακός – μετρό) ώστε να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι της περιοχής.
Στο ίδιο πλαίσιο είχε ανακοινωθεί από τον δήμαρχο Ραφήνας – Πικερμίου Ευάγγελο Μπουρνούς συμφωνία με την οποία πριν το 2019 τα λεωφορεία ΚΤΕΛ θα αρχίσουν να πραγματοποιούν δρομολόγια προς το λιμάνι της Ραφήνας με εισιτήρια του ΟΑΣΑ ενώ τα ΚΤΕΛ θα πληρώνονται με χιλιομετρική αποζημίωση από τον ΟΑΣΑ.
Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία τέτοιου περιεχομένου όπου ουσιαστικά, τα ΚΤΕΛ Αττικής θα πραγματοποιούν δρομολόγια με δικά τους λεωφορεία για λογαριασμό του ΟΑΣΑ με το αντίτιμο του εισιτηρίου να πηγαίνει στον οργανισμό και τα ΚΤΕΛ να αποζημιώνονται στη συνέχεια ανάλογα με την επιβατική κίνηση ή τον αριθμό των δρομολογίων.
Σημειώνεται πως το λιμάνι της Ραφήνας είναι μια από τις περιοχές που δεν εξυπηρετούνται από λεωφορεία του ΟΑΣΑ -καθώς βρίσκονται εκτός από την προβλεπόμενη από το νόμο περιοχή ευθύνης του οργανισμού.
Πρόκειται για μία μορφή επιδότησης προς τα ιδιωτικά ΚΤΕΛ που θα έχει ως σκοπό τη μείωση του κόστους μετακίνησης για τους επιβάτες.
Πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι τα τελευταία 2 χρόνια, ο ΟΑΣΑ έχει σε δύο περιπτώσεις προχωρήσει σε επέκταση των δρομολογίων του σε περιοχές που μέχρι πρότινος εξυπηρετούνταν μόνο από τα ΚΤΕΛ Αττικής. Η αρχή έγινε τον Οκτώβριο του 2016 με την δημιουργία της γραμμής 123 από τη Σαρωνίδα αρχικά ως την Ανάβυσσο και από τον Μάρτιο του 2017 με την επέκτασή της ως την Παλαιά Φώκαια.
Από το περασμένο καλοκαίρι, ο ΟΑΣΑ επέκτεινε τη λεωφορειακή γραμμή 314 που έφτανε ως την Παλλήνη κατά 11,5 χιλιόμετρα ώστε να τερματίζει στη Ραφήνα (για την ακρίβεια το τέρμα είναι στο Νέο Βουτζά). Αν και η γραμμή δεν φτάνει ως το λιμάνι της Ραφήνας εντούτοις κάνει ευκολότερη τη μετάβαση προς και από το λιμάνι.
Πηγή