Τρίτη 3 Ιουλίου 2018

Επίδομα σε οδηγούς για έλεγχο εισιτηρίων



Ορισμένοι οδηγοί, χθες, πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου εισόδου σε λεωφορεία και τρόλεϊ μόνο από την μπροστινή πόρτα, εξηγούσαν στους επιβάτες ότι θα πρέπει σταδιακά να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Υπήρχαν, ωστόσο, κι εκείνοι οι οποίοι έδειχναν τη διαφωνία τους επιτρέποντας σε μετακινούμενους να επιβιβάζονται και από τις πίσω πόρτες. 


Αφορμή για μία ακόμη αντίδραση από πλευράς οδηγών των ΟΣΥ στάθηκε η απόφαση του ΟΑΣΑ να επιβάλει την είσοδο των επιβατών από την μπροστινή πόρτα των λεωφορείων και τρόλεϊ. Χθες, πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου, μεγάλη μερίδα οδηγών αποφάσισε ότι η επιβολή εισόδου από μπροστά είναι πέραν των δυνατοτήτων τους. Με επιστολή τους, μάλιστα, προς τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΑΣΑ έκαναν λόγο για αιφνίδια απόφαση χωρίς προγραμματισμό ή συνεννόηση και επεσήμαναν ότι το μέτρο αυτό θα οδηγήσει σε καθυστερήσεις των δρομολογίων και πρόσθετη ταλαιπωρία των επιβατών. Στην πράξη, ορισμένοι οδηγοί έδειξαν τη διαφωνία τους επιτρέποντας σε μετακινούμενους να επιβιβάζονται και από τις πίσω πόρτες. Ορισμένοι, ωστόσο, εξηγούσαν στους επιβάτες ότι θα πρέπει σταδιακά να υπακούσουν στα νέα δεδομένα.

Υπήρχαν επιβάτες που υπάκουσαν, ωστόσο τα πράγματα ήταν αρκετά δύσκολα χθες, κατά τις ώρες αιχμής. Η μείωση των δρομολογίων λόγω της εφαρμογής του θερινού προγράμματος, ο συνωστισμός κατά τις ώρες αιχμής (νωρίς το πρωί και το μεσημέρι), καθιστούσε την εφαρμογή του νέου μέτρου ιδιαίτερα δύσκολη, εξηγούσαν ορισμένοι επιβάτες. «Οταν περιμένεις 25 λεπτά το λεωφορείο και μαζεύεται στη στάση τόσος κόσμος που δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί μόνο από ένα όχημα, αντιλαμβάνεστε ότι η επιβίβαση από την μπροστινή πόρτα μοιάζει με ανέκδοτο», εξηγεί η 32χρονη Μαρία Καλογήρου.

Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε, χθες, ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης εναντίον μερίδας οδηγών, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει συνείδηση σε κάποιους στις αστικές συγκοινωνίες». Σε τηλεοπτική του συνέντευξη αποκάλυψε, μάλιστα, ότι έχει προτείνει στους οδηγούς την καταβολή επιδόματος προκειμένου κατά την είσοδο των επιβατών από την μπροστινή πόρτα να ελέγχουν και το εάν επικυρώνουν το εισιτήριο. Αγνωστο παραμένει βέβαια με ποιο τρόπο σκοπεύει ο ίδιος να καταβάλει το εν λόγω επίδομα, με δεδομένους τους μνημονιακούς περιορισμούς αλλά και τους μειωμένους πόρους των συγκοινωνιακών εταιρειών. Δεν παρέλειψε, επίσης, να αναφερθεί στην ανάγκη καταπολέμησης της εισιτηριοδιαφυγής, παρά το γεγονός ότι οι αστικές συγκοινωνίες έχουν μείνει χωρίς ελέγχους εδώ και μήνες.

«Αν τα έσοδα των αστικών συγκοινωνιών από το ελληνικό Δημόσιο ως επιδότηση εισιτηρίου και από το εισιτήριο δεν είναι επαρκή, δεν θα παρέχουμε ποτέ ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες, δεν θα έχουμε τα λεωφορεία που αξίζει να έχουν οι πολίτες, δεν θα έχουμε τη συχνότητα των δρομολογίων που πρέπει να έχουμε για να εξυπηρετούμε τους πολίτες», σημείωσε ο κ. Σπίρτζης.

Το σύστημα ελέγχου εισιτηρίων κατά την είσοδο στα λεωφορεία από την μπροστινή πόρτα ίσχυε στην Αθήνα έως τις αρχές της δεκαετίας του ’90, οπότε και καταργήθηκε. Ωστόσο, διατηρήθηκε στην πλειονότητα των υπόλοιπων πόλεων της χώρας.

Η ευρωπαϊκή πρακτική

Παράλληλα, αποτελεί πρακτική που ακολουθείται σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, στις οποίες ο οδηγός έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την επιβίβαση σε επιβάτη σε περίπτωση που ο δεύτερος δεν επικυρώσει εισιτήριο. Ταυτόχρονα, υπάρχει συνεργασία μεταξύ οδηγών, ελεγκτών και Αρχών στις οποίες μπορούν να παραπέμπουν άμεσα τους παραβάτες.

Πηγή