Της Μαρίας Μόσχου
Την αλλαγή του συνολικού σχεδιασμού των αστικών μεταφορών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με την ένταξη των ΚΤΕΛ στον ΟΑΣΑ και στον ΟΣΕΘ αντίστοιχα σχεδιάζει η κυβέρνηση.
Ο υπουργός Μεταφορών – Υποδομών Χ. Σπίρτζης έχει δηλώσει επανειλημμένως τις σχετικές αλλαγές ενώ έχει προαναγγείλει και την έξοδο των ΚΤΕΛ από το κέντρο της Αθήνας.
Οι αλλαγές που σύμφωνα με τον υπουργό αποτελούν ειλημμένη απόφαση η οποία πρέπει να υλοποιηθεί σύντομα δεν έχουν γίνει γνωστές στην Πανελλήνια Ομοσπονδία ΚΤΕΛ. Όπως δηλώνει μιλώντας στο movenews.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σοφοκλής Φάτσιος δεν έχουν ακόμα ενημερωθεί για καμία αλλαγή στην λειτουργία τους. Μάλιστα τονίζει ότι δεν έχουν κάνει καμία συνάντηση με τον υπουργό και πως περιμένει πριν εφαρμοστούν αλλαγές να γίνει διάλογος.
«Ο στόχος μας είναι η ανανέωση του στόλου των λεωφορείων, αλλά και η αλλαγή συνολικά του σχεδιασμού, του προγραμματισμού, της λειτουργίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όχι μόνο σε επίπεδο αστικού ιστού, αλλά σε επίπεδο περιφερειακών ενοτήτων. Δε μπορεί λοιπόν, τα ΚΤΕΛ Αθηνών και Θεσσαλονίκης να μην είναι ενταγμένα στον ΟΑΣΑ και στον ΟΣΕΘ, δε μπορεί να μην ανανεώσουμε τον στόλο των λεωφορείων» δήλωσε ο κ. Σπίρζης λίγες ημέρες πριν.
Είχε προηγηθεί η εξαγγελία πριν από περίπου δύο μήνες για την «έξοδο» των ΚΤΕΛ από το Πεδίο του Άρεως καλώντας την Περιφερειάρχη Αττικής Ρ. Δούρου να πάρει πρωτοβουλία ώστε να δρομολογηθεί η σύνδεση των ΚΤΕΛ με τους σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς (προαστιακός – μετρό) ώστε να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι της περιοχής. «Είναι τραγικό να μην υπάρχει σύνδεση των σταθμών σταθερής τροχιάς με δήμους και τα ΚΤΕΛ να φθάνουν μέσα στο κέντρο της Αθήνας» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο κ. Σπίρτζης.
Ανάμεσα στις δύο εξαγγελίες είχε ανακοινωθεί από τον δήμαρχο Ραφήνας – Πικερμίου Ευάγγελο Μπουρνούς συμφωνία με την οποία πριν το 2019 τα λεωφορεία ΚΤΕΛ θα αρχίσουν να πραγματοποιούν δρομολόγια προς το λιμάνι της Ραφήνας με εισιτήρια του ΟΑΣΑ ενώ τα ΚΤΕΛ θα πληρώνονται με χιλιομετρική αποζημίωση από τον ΟΑΣΑ.
Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία τέτοιου περιεχομένου όπου ουσιαστικά, τα ΚΤΕΛ Αττικής θα πραγματοποιούν δρομολόγια με δικά τους λεωφορεία για λογαριασμό του ΟΑΣΑ με το αντίτιμο του εισιτηρίου να πηγαίνει στον οργανισμό και τα ΚΤΕΛ να αποζημιώνονται στη συνέχεια ανάλογα με την επιβατική κίνηση ή τον αριθμό των δρομολογίων.
Σημειώνεται πως το λιμάνι της Ραφήνας είναι μια από τις περιοχές που δεν εξυπηρετούνται από λεωφορεία του ΟΑΣΑ -καθώς βρίσκονται εκτός από την προβλεπόμενη από το νόμο περιοχή ευθύνης του οργανισμού.
Πρόκειται για μία μορφή επιδότησης προς τα ιδιωτικά ΚΤΕΛ που θα έχει ως σκοπό τη μείωση του κόστους μετακίνησης για τους επιβάτες.
Πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι τα τελευταία 2 χρόνια, ο ΟΑΣΑ έχει σε δύο περιπτώσεις προχωρήσει σε επέκταση των δρομολογίων του σε περιοχές που μέχρι πρότινος εξυπηρετούνταν μόνο από τα ΚΤΕΛ Αττικής. Η αρχή έγινε τον Οκτώβριο του 2016 με την δημιουργία της γραμμής 123 από τη Σαρωνίδα αρχικά ως την Ανάβυσσο και από τον Μάρτιο του 2017 με την επέκτασή της ως την Παλαιά Φώκαια.
Από το περασμένο καλοκαίρι, ο ΟΑΣΑ επέκτεινε τη λεωφορειακή γραμμή 314 που έφτανε ως την Παλλήνη κατά 11,5 χιλιόμετρα ώστε να τερματίζει στη Ραφήνα (για την ακρίβεια το τέρμα είναι στο Νέο Βουτζά). Αν και η γραμμή δεν φτάνει ως το λιμάνι της Ραφήνας εντούτοις κάνει ευκολότερη τη μετάβαση προς και από το λιμάνι.
πηγή