Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Ασφαλισμένοι ΕΟΠΥΥ: Μόνο με παραπεμπτικό οικογενειακού γιατρού στα δημόσια νοσοκομεία


Μόνο με παραπεμπτικό οικογενειακού γιατρού θα γίνεται η πρόσβαση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στις δημόσιες δομές υγείας.


Το νέο σύστημα παραπομπών που αλλάζει πλήρως τη δομή με την οποία λειτουργούσε μέχρι σήμερα η σχέση του ασφαλισμένου με τον γιατρό του προκαλεί θύελλα αντιδράσεων με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών να κάνει λόγο για δραματική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας των ασφαλισμένων.
Επιπλέον τονίζεται ότι καθίσταται πρακτικά αδύνατη η σωστή παρακολούθηση των χρονίως πασχόντων.
Το νέο σύστημα παραπομπών των ασφαλισμένων για την πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας, θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή όταν ενταχθούν σε αυτό όλες οι δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ενώ έως τότε ο προγραμματισμός θα πραγματοποιείται σύμφωνα με το υφιστάμενο σύστημα.
Τι αλλάζει με βάση την απόφαση
Σύμφωνα με την απόφαση «ο οικογενειακός γιατρός, αντιπροσωπεύει το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το δημόσιο σύστημα υγείας και υποστηρίζει την «κυκλοφορία» του μέσα σε αυτό, ενεργώντας ως πλοηγός.
Ο οικογενειακός γιατρός παραπέμπει τον λήπτη υπηρεσιών υγείας στα Κέντρα Υγείας, τις δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών υγείας, εντός της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας, εφόσον το κρίνει ιατρικώς απαραίτητο».
Oπως ορίζεται στην απόφαση, ο λήπτης υπηρεσιών υγείας, κάνοντας χρήση της παραπομπής, έχει τη δυνατότητα να προγραμματίσει επίσκεψη κατά προτεραιότητα στο σύστημα. Η επιλογή μονάδας, ιατρού και ώρας γίνεται με τον έως τώρα προβλεπόμενο τρόπο.
Σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαθεσιμότητα στις Δημόσιες Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ο λήπτης υπηρεσιών υγείας μπορεί να προγραμματίσει την επίσκεψή του σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους.
Για τον προγραμματισμό αυτό χρησιμοποιείται η υπάρχουσα διαδικτυακή εφαρμογή (σύστημα ηλεκτρονικών ραντεβού της ΗΔΙΚΑ ΑΕ).
«Έως την πλήρη και λειτουργική ένταξη των δημόσιων μονάδων δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο ανωτέρω σύστημα, ο προγραμματισμός πραγματοποιείται σύμφωνα με το υφιστάμενο σύστημα. Η εξυπηρέτηση των έκτακτων και επειγόντων περιστατικών δεν απαιτεί παραπομπή».
ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: Τέλος οι δωρεάν επισκέψεις σε συμβεβλημένους γιατρούς χωρίς παραπεμπτικό
Eμπόδια στην δωρεάν ελεύθερη πρόσβαση του ασφαλισμένου στον θεράποντα ειδικό ιατρό του ΕΟΠΥΥ, καταγγέλλει η Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ).
«Από την ημερομηνία έκδοσης της εν λόγω απόφασης, οι επισκέψεις σε συμβεβλημένους ειδικούς ιατρούς (καρδιολόγους, γυναικολόγους, πνευμονολόγους, ορθοπεδικούς, νεφρολόγους, νευρολόγους, ΩΡΛ, αγγειοχειρούργους, ουρολόγους, ογκολόγους, οφθαλμιάτρους, ρευματολόγους, ψυχιάτρους, γαστρεντερολόγους, δερματολόγους, ενδοκρινολόγους, κλπ) δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν δωρεάν εάν δεν προϋπάρχει η έγκριση παραπομπής από οικογενειακό ιατρό των δημόσιων δομών ( ΠΕΔΥ, ΤΟΜΥ, κέντρο υγείας )», αναφέρει η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ.
Προσθέτει ότι όποιος ασθενής δεν έχει έντυπο παραπομπής δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί μέσω του ΕΟΠΥΥ, καθώς η δαπάνη της επίσκεψης δεν θα αποζημιωθεί στον συμβεβλημένο ιατρό από το Ελεγκτικό Συμβούλιο.
Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Πρακτικά αδύνατη η σωστή παρακολούθηση των χρονίως πασχόντων
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για την υπουργική απόφαση υπ'αριθμόν πρωτ.: Γ1α/Γ.Π.οικ.29106 (13/04/2018), με την οποία καταργείται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του ασθενή να επιλέξει τον γιατρό του, καθώς τίθεται αιφνιδιαστικά σε εφαρμογή το σύστημα των παραπομπών από οικογενειακό γιατρό, για τις επισκέψεις σε ειδικούς γιατρούς των Κέντρων Υγείας, των δημόσιων νοσοκομείων και των συμβεβλημένων ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ.
Ο ΙΣΑ απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό ,με την οποία ζητά διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή της πρόσφατης υπουργικής απόφασης ενώ τονίζει χαρακτηριστικά ότι δεν είναι ανεκτό να αιφνιδιάζεται ο ιατρικός κόσμος με ασαφείς αποφάσεις και εγκυκλίους ειδικά όταν οι συμβεβλημένοι και οι πιστοποιημένοι ιατροί, έχουν επί σειρά ετών στηρίξει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
Ο ιατρικός κόσμος είναι κάθετα αντίθετος, με το καθεστώς των υποχρεωτικών παραπομπών στους εξειδικευμένους γιατρούς (gate keeping) καθώς θα οδηγήσει σε δραματική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας των ασφαλισμένων ενώ καθιστά πρακτικά αδύνατη τη σωστή παρακολούθηση των χρονίως πασχόντων.
Με πρωτοφανή προχειρότητα το υπουργείο Υγείας ενώ δεν έχει κατορθώσει να στελεχώσει το σύστημα με επαρκή αριθμό οικογενειακών γιατρών επιχειρεί να εφαρμόσει το gate keeping, βάζοντας ανυπέρβλητα εμπόδια στην εξυπηρέτηση του ασθενή.
Μάλιστα υπάρχει κίνδυνος να μη μπορεί να αποζημιωθεί ο συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ ιατρός, για επίσκεψη ασθενή του εάν δεν υπάρχει παραπομπή από οικογενειακό γιατρό.
Σχολιάζοντας το θέμα ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης τόνισε τα εξής:
«Ο ιατρικός κόσμος έχει επανειλημμένως εκφράσει τις αντιρρήσεις του για το gate keeping, ενόψει αφενός της αποτυχίας του συστήματος, όπου αυτό εφαρμόστηκε, και αφετέρου της ιδιαιτερότητας της χώρας μας που διαθέτει μεγάλο αριθμό υψηλά εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού, το οποίο γίνεται ανάρπαστο από τα συστήματα υγείας των άλλων χωρών.
Ενώ θα έπρεπε να αξιοποιηθεί το σημαντικό αυτό κεφάλαιο προς όφελος της χώρα μας, το υπουργείο Υγείας με πρωτοφανή προχειρότητα οδηγεί στην πλήρη κατάρρευση την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Στερεί από τον Έλληνα ασθενή το γιατρό που έχει ανάγκη και οδηγεί τα καλύτερα μυαλά της χώρας μας στη μετανάστευση .
Είναι υποχρέωση της πολιτείας να εξασφαλίσει ελεύθερη επιλογή γιατρού για όλους τους ασθενείς, στο τελευταίο άκρο της Ελλάδας».
Ο ΙΣΑ στην επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Α.Ξανθό, ζητά να διευκρινιστεί ο χρόνος εφαρμογής αυτή της απόφασης και να απαντηθούν επείγοντα ερωτήματα προκειμένου να ενημερωθούν οι γιατροί για να είναι αφενός σε θέση να ανταποκριθούν στα ιατρικά τους καθήκοντα και αφετέρου να μην κινδυνεύσουν να εξαπατηθούν παρέχοντας υπηρεσίες για τις οποίες δεν θα αποζημιωθούν.
Ο ΙΣΑ καταγγέλλει την προχειρότητα, με την οποία αντιμετωπίζεται η δημόσια υγεία και τονίζει ότι το σύστημα των υποχρεωτικών παραπομπών στους εξειδικευμένους γιατρούς είναι ανεφάρμοστο και θα οδηγήσει σε δραματική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, πλήττοντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του ασθενή στην ελεύθερη επιλογή γιατρού.