Τρίτη 3 Απριλίου 2018

Ελληνικό: Τρεις μήνες για τη μετεγκατάσταση του αμαξοστασίου της ΟΣΥ



Του Δημήτρη Δελεβέγκου
Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση του αμαξοστασίου της Οδικές Συγκοινωνίες (λεωφορεία, τρόλεϊ) από την έκταση του Ελληνικού, σύμφωνα με απόφαση της 30ης Μαρτίου του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη.


Η απόφαση προβλέπει την ολοκλήρωση των διαδικασιών μετεγκατάστασης της οργανικής μονάδας της ΟΣΥ από το χώρο του ακινήτου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού έως 30 Ιουνίου 2018 "με ευθύνη των εμπλεκόμενων φορέων, διασφαλίζοντας ταυτοχρόνως την αδιάλειπτη και ακώλυτη παροχή του συγκοινωνιακού έργου" σημειώνει η απόφαση.

Με νεότερη απόφαση θα προβλεφθεί η κάλυψη της δαπάνης για την μετεγκατάσταση του αμαξοστασίου της ΟΣΥ, που καλύπτει έκταση 80.000 τ.μ και φιλοξενεί περισσότερα  από 350 λεωφορεία.

Μένει βέβαια, να φανεί, εάν εντός των επόμενων τριών μηνών θα καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση της διαδικασίας, δεδομένου ότι ακόμη δεν έχει βρεθεί ο κατάλληλος χώρος για τη φιλοξενία του δεύτερου μεγαλύτερου αμαξοστασίου της εταιρείας (μετά από αυτό στην περιοχή Αγ. Ι. Ρέντη).

Η ΟΣΥ διαθέτει συνολικά 13 αμαξοστάσια από τα οποία όλα με εξαίρεση αυτό στο Ελληνικό, που έχει παραχωρηθεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, είναι ιδιόκτητα.

Τα ανοιχτά μέτωπα

Πάντως, η μετεγκατάσταση της ΟΣΥ, όπως και άλλων φορέων, αποτελούν μία από τις συμβατικές προϋποθέσεις για να ξεκινήσει η μητροπολιτική παρέμβαση στο Ελληνικό που εκτιμάται ότι θα απορροφήσει συνολικά κεφάλαια ύψους 8 δισ. ευρώ.

Η διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας καζίνο, η έγκριση των πολεοδομικών μελετών δια Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων, η διανομή του δικαιώματος κυριότητας μεταξύ των συνιδιοκτητών, η μεταβίβαση στην Ελληνικό Α.Ε. των εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί του ακινήτου και η κύρωση της σύμβασης παραχώρησης από τη Βουλή ανήκουν στις πιο σημαντικές εκκρεμότητες που πρέπει να τακτοποιηθούν για να ξεκινήσει το έργο.

Παράλληλα με τις παραπάνω διαδικασίες, μεγάλος αριθμός δημόσιων υπηρεσιών και φορέων (Συμβούλια Αρχιτεκτονικής, Συμβούλια  Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων, Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων κτλ.) και των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Περιβάλλοντος να προχωρήσουν στην έκδοση των απαιτούμενων εγκρίσεων δόμησης.