Τρίτη 10 Απριλίου 2018

Χωρίς… πυξίδα η μετεγκατάσταση του αμαξοστασίου από το Ελληνικό



Της Μαρίας Μόσχου
Ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε η υπουργική απόφαση για την μετεγκατάσταση του αμαξοστασίου του Ελληνικού η οποία φαίνεται να βρήκε ανέτοιμους τους διοικητές ΟΑΣΑ και της ΟΣΥ.


Η πρόταση του υπουργείου Υποδομών για τη μη μεταφορά που αφορούσε την υπογειοποίηση του αμαξοστασίου η οποία τελικά απορρίφθηκε βρήκε τόσο το υπουργείο όσο και τις εταιρείες αστικών συγκοινωνιών χωρίς χρονοδιάγραμμα και χωρίς οικονομοτεχνική μελέτη ενώ ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά.

Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι προειδοποιούν με κινητοποιήσεις κάνοντας λόγο για συρρίκνωση τόσο των εγκαταστάσεων όσο και του συγκοινωνιακού έργου που θα επιφέρει η μετεγκατάσταση του αεροδρομίου του Ελληνικού.

Η πρώτη απόφαση

Την απομάκρυνση όλων των παροπλισμένων λεωφορείων και από τα έξι αμαξοστάσια της ΟΣΥ με γερανοφόρα σε ιδιωτική εταιρεία προβλέπει απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια.

Ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 60.000 ευρώ και έχει ιδιαίτερα σφιχτό χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος του μήνα με στόχο να βρεθεί ο απαραίτητος  χώρος στο σύνολο των αμαξοστασίων που λειτουργούν για να μεταφερθούν τα λεωφορεία που σήμερα στεγάζονται στο αμαξοστάσιο του Ελληνικού.

Η απόφαση με αριθμό ΑΔΑ Ψ1Τ60ΚΩ0-7ΤΚ  έρχεται μετά την απόφαση του υπουργού Υποδομών Χ. Σπίρτζη στην οποία δεσμευόταν για την ολοκλήρωση του έργου της μετεγκατάστασης μέχρι τις 30 Ιουνίου χωρίς ωστόσο να δίνεται ούτε χρονοδιάγραμμα ούτε προϋπολογισμός του έργου.

Η απόφαση αυτή συγκεκριμένα προβλέπει την ανάθεση της μεταφοράς των ακινητοποιημένων θερμικών και ηλεκτροκίνητων λεωφορείων, με γερανοφόρα μέσα, στις εγκαταστάσεις της ΟΣΥ.Α.Ε., στην εταιρεία ΠΙΠΙΛΙΚΑΚΗΣ Δ. ΧΡΗΣΤΟΣ, «με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις της υπ’ αριθ. 92853 σύμβασης, για την κάλυψη των άμεσων αναγκών της Ο.ΣΥ. Α.Ε., με βάση τον κάτωθι πίνακα τιμών της σύμβασης,

αναλυόμενο ανά τύπο λεωφορείο και μεταφοράς, άνευ Φ.Π.Α.:

Για απλή ρυμούλκηση το κόστος ανά λεωφορείο εξαρτάται από τον τύπο του οχήματος ως εξής:

1. Αρθρωτό λεωφορείο (18 μέτρων) 175,00 ευρώ

2. Τυπικό λεωφορείο  (12 μέτρων) 125,00 ευρώ

3. Λεωφορείο Μidi 95,00 ευρώ.

Για ανύψωση και μεταφορά το κόστος ανά λεωφορείο :

1 Αρθρωτό λεωφορείο (18 μέτρων) 420,00 ευρώ

2. Τυπικό λεωφορείο  (12 μέτρων) 270,00 ευρώ

3. Λεωφορείο Μidi 190,00 ευρώ

Στην απόφαση τονίζεται ότι η συγκεκριμένη ενέργεια πρέπει να ολοκληρωθεί «μέχρι 30.04.2018 και έως την κάλυψη του ποσού των 60.000 ευρώ πλέον Φ.Π.Α.».

Καταλήγοντας αναφέρει «ότι το  Δ.Σ. επικυρώνει από τώρα την παραπάνω απόφαση καιθεωρείται άμεσα εκτελεστή».

Οι επιπτώσεις

Η απόφαση του Δ.Σ αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην καθημερινή επισκευή των λεωφορείων που κυκλοφορούν, καθώς οι τεχνικοί χρησιμοποιούν πολλά από τα ανταλλακτικά των παροπλισμένων λεωφορείων για να επισκευάζουν τις βλάβες που προκύπτουν.

Πρόκειται για συνολικά 263 λεωφορεία τα οποία βρίσκονται  σε όλα τα αμαξοστάσια ενώ 35 από αυτά είναι στο Ελληνικό. Από τα 160 λεωφορεία που είναι παροπλισμένα στο αμαξοστάσιο της Ανθούσας η πλειοψηφία είναι επισκευάσιμα και αναμένουν τα ανταλλακτικά από την συμφωνία της οριστικής παραλαβής που έκανε πρόσφατα η διοίκηση της  ΟΣΥ. Στο αμαξοστάσιο της Λιοσίων είναι άλλα 24 παροπλισμένα λεωφορεία. Ωστόσο και τα δύο αυτά αμαξοστάσια είναι φυσικού αερίου και δεν μπορούν να υποδεχθούν τα λεωφορεία πετρελαίου που βρίσκονται στο Ελληνικό.

Όλα τα παροπλισμένα  λεωφορεία  θα μεταφερθούν στο Θριάσιο  προκειμένου να γίνουν σκραπ.

Επιστολή  έκπληξη!

Έκπληξη προκαλεί στους εργαζόμενους το υπηρεσιακό σημείωμα της ΟΣΥ για την μετεγκατάσταση του αμαξοστασίου στο Ελληνικό.

Χαρακτηρίζει την συγκεκριμένη ενέργεια αναγκαιότητα αλλά και πρόκληση «για την αναδιοργάνωση στις εγκαταστάσεις και για να αναδείξουν την δυναμική της εταιρείας για το μέλλον…».

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους έχουν χαρακτηρίσει επανειλημμένως την απομάκρυνση του αμαξοστασίου του Ελληνικού συρρίκνωση τόσο των εγκαταστάσεων της εταιρείας – καθώς  τις μειώνει κατά 70 στρέμματα – όσο και του συγκοινωνιακού έργου που παράγει.

Η διοίκηση της εταιρείας ζητά επίσης «τη συνδρομή και την συμπαράσταση των εργαζομένων» προκειμένου να υλοποιηθεί το παραπάνω project, κάτι που οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζουν από την πρώτη ανακοίνωση το 2016 απαράδεκτο.

Οι εργαζόμενοι πάντως έχουν ήδη τοποθετηθεί είτε με ανακοινώσεις είτε με ομιλίες στην ημερίδα του ΕΚΑ στις 12 Δεκεμβρίου 2017 όπου ζητούσαν την εξαίρεση της μετεγκατάστασης του αμαξοστασίου από το Ελληνικό όπως έγινε και με το ΤΡΑΜ ΑΕ.

Πιέστε εδώ για να διαβάσετε την απόφαση.