Της Μαρίας Μόσχου
Αφού «γδύνουν» τους επιβάτες σε καθημερινή βάση οι «ελαφροχέρηδες» του μετρό στρέφονται πολύ συχνά και στους σταθμούς ή τους συρμούς.
Η εικόνα στο εσωτερικό πολλών συρμών είναι απογοητευτική καθώς το «σφυράκι» που αποτελεί ένα βασικό εργαλείο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης για να σπάσει το τζάμι «αφαιρείται» με περισσή … μαεστρία.
Μια κίνηση που μπορεί για πολλούς να θεωρείται ασήμαντη ωστόσο μπορεί ακόμα και να στοιχίσει ζωές!
Και αυτό γιατί οι συρμοί κυκλοφορούν χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό που προβλέπεται από τους κανονισμούς ασφάλειας του Μετρό αφήνοντας την θέση κενή και τις οδηγίες ακριβώς δίπλα άχρηστες.
Σημειώνεται ότι το «σφυράκι» που αφαιρείται ακόμα και σαν «τρόπαιο» πρέπει να βρίσκεται σε παράθυρα και σε πόρτες εισόδου / εξόδου, ώστε αν προκύψει κατάσταση κινδύνου οι επιβάτες να το χρησιμοποιήσουν, να σπάσουν το τζάμι για να εξέλθουν από την αμαξοστοιχία.
Ακόμα πιο απογοητευτική εικόνα έχουν τα λεωφορεία που σπανίως υπάρχει το σφυράκι μια και θεωρείται «συλλεκτικό αντικείμενο», κάτι που μπορεί να αποβεί μοιραίο αν σκεφτεί κανείς και τα περιστατικά των προηγούμενων τριών χρόνων όπου σημειώθηκε ανάφλεξη στο εσωτερικό των λεωφορείων λόγω αστοχίας υλικού. Αλλά και τα συχνά περιστατικά με επιθέσεις αναρχικών με μολότοφ σε λεωφορεία και τρόλεϊ κοντά στα Εξάρχεια δείχνει την μεγάλη αναγκαιότητα ύπαρξης των «σφυριών» στο εσωτερικό των οχημάτων.
Άλλο ένα αντικείμενο που «εξαφανίζεται» από τους συρμούς είναι οι πυροσβεστήρες τόσο στο εσωτερικό των συρμών όσο και σε κάποιους σταθμούς, κάτι που μπορεί να αποβεί μοιραίο σε περίπτωση πυρκαγιάς. Η κατάσταση θα γίνει πολύ πιο επικίνδυνη καθώς σε λίγο καιρό όλες οι μπάρες θα είναι κλειστές λόγω του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.
Και ενώ όλα τα παραπάνω κάνουν …φτερά το ίδιο γίνεται και με την ασφάλεια των μέσων.
Η ιδιωτική ασφάλεια που έχει αναλάβει τη φύλαξη του μετρό δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του μέσου καθώς ούτε έλεγχο σωματικό μπορούν να κάνουν ούτε να κρατήσουν κάποιον χωρίς τη θέλησή του. Επίσης οι εικόνες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τις κάμερες στο εσωτερικό των συρμών αλλά και στους σταθμούς για να δοθεί τέλος στις κλοπές τόσο επιβατών όσο και συρμών δεν χρησιμοποιούνται λόγω της προστασίας των προσωπικών δεδομένων!
Κατά συνέπεια οι κλεπτομανείς δρουν χωρίς περιορισμούς δημιουργώντας τρύπες στην ασφάλεια των μέσων μαζικής μεταφοράς.
Και αν και έχουν περάσει περίπου τρεις μήνες από την αρχή του χρόνου δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί η δέσμευση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Μεταφορών για την φύλαξη του μετρό από 200 αστυνομικούς, κάτι που θα μείωνε δραστικά τις καθημερινές κλοπές τόσο των επιβατών όσο και των συρμών και των σταθμών.
Πηγή