Ελλείψεις σε ανταλλακτικά, λεωφορεία «μόνιμα» παρκαρισμένα στα αμαξοστάσια και τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε η Περιφέρεια Αττικής για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στην οποία αναδεικνύεται πως το 54% των επιβατών είναι δυσαρεστημένοι με τις συγκοινωνίες, αποτυπώνουν την κατάσταση που επικρατεί.
Την ίδια ώρα, οι καταγγελίες του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστου Σπίρτζη, για φθορές που προκάλεσαν οι υπάλληλοι στα ανταλλακτικά των οχημάτων, δημιουργεί αναβρασμό στο εσωτερικό της ΟΣΥ.
Στην αυτοψία που πραγματοποίησε ο Ελεύθερος Τύπος στο αμαξοστάσιο Πειραιά, τα πράγματα δεν είναι όσο αισιόδοξα θέλουν να παρουσιάζουν οι αρμόδιοι φορείς. Μόνο στο συγκεκριμένο, βρίσκονται σταθερά παρκαρισμένα 330 λεωφορεία. Από αυτά, όπως σημειώνουν οι υπεύθυνοι, τα 162 δεν μετακινούνται για λόγους συντήρησης. Βέβαια, κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ μόνο τα 13 ήταν στα χέρια των μηχανικών προς επισκευή. Τα υπόλοιπα είναι «εφεδρικά» λεωφορεία και μπορούν να βγουν στους δρόμους μόνο κατόπιν εντολής του ΟΑΣΑ, όταν ο συνολικός στόλος ανέρχεται στα 2.022 οχήματα.
Σημαντικές είναι και οι ελλείψεις στα ανταλλακτικά. Αλλωστε κάτι τέτοιο αποτελεί παραδοχή και του διευθύνοντος συμβούλου της ΟΣΥ, Γιώργου Γλυκού, καθώς όπως τονίζει στον «Ε.Τ.» δεν έχουν πράγματι όσα χρειάζονται. Το αμαξοστάσιο Πειραιά έχει δύο αποθήκες. Η πρώτη είναι η κύρια, στην οποία υποτίθεται πως υπάρχουν όλα τα ανταλλακτικά και η δεύτερη λειτουργεί σαν συνεργείο, αλλά και ως προσωρινός χώρος στον οποίο μαζεύουν πρόχειρα οι τεχνικοί τα χαλασμένα προϊόντα.
Η κύρια αποθήκη θα έπρεπε να έχει πολύ περισσότερα ανταλλακτικά προκειμένου οι εργαζόμενοι να εξυπηρετούνται για την επισκευή των λεωφορείων, ωστόσο οι ελλείψεις είναι εμφανείς. Οι τεχνικοί έχουν σειρές από ράφια με κουτάκια, τα οποία είναι κωδικοποιημένα για να ανατρέχουν στον αντίστοιχο κωδικό κάθε φορά που αναζητούν κάποιο ανταλλακτικό. Παρόλα αυτά, όπως τονίζει ο υπεύθυνος, πολλές φορές έχει χρειαστεί τα συνολικά οχτώ αμαξοστάσια να προχωρήσουν σε ανταλλαγή προϊόντων προκειμένου να εξυπηρετηθούν όλοι.
Διασχίζοντας το αμαξοστάσιο, στα δεξιά υπάρχουν αρκετά λάστιχα στοιβαγμένα, τα οποία θα πεταχτούν, ενώ λίγο πιο κάτω είναι τα καινούργια, τα οποία και θα αντικαταστήσουν τα παλαιότερα. Μαζεμένοι σε μια γωνιά είναι και οι πυροσβεστήρες, όταν οι εργαζόμενοι «φωνάζουν» ότι λείπουν από τα λεωφορεία.
Στον αντίποδα, ο κ. Γλυκός εξηγεί ότι όλα αυτά τα προβλήματα θα εκλείψουν σύντομα, καθώς έχει εξασφαλιστεί κονδύλι ύψους 7,1 εκατ. ευρώ για να αγοραστούν μικροανταλλακτικά μέσα στις επόμενες μέρες. Η πρώτη «φουρνιά», ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, πρόκειται να καλύψει τις ανάγκες περίπου 850 λεωφορείων. Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο, το αμαξοστάσιο Πειραιά θα έχει την κεντρική αποθήκη όλων των ανταλλακτικών και από εκεί θα διανέμονται στις υπόλοιπες 7 περιφερειακές τα υλικά που χρειάζονται.
Ο σχεδιασμός για τους λαθρεπιβάτες
Σχεδόν έτοιμος είναι ο σχεδιασμός του ΟΑΣΑ, με τον οποίο οι ελεγκτές θα προχωρούν σε ελέγχους στις λεωφορειακές γραμμές προκειμένου να πιάνουν όσους επιβιβάζονται χωρίς κόμιστρο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, αναμένεται να στελεχωθούν με 168 ακόμα υπαλλήλους το αμέσως επόμενο διάστημα. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι κάθε μέρα θα παίρνουν από την υπηρεσία τους ένα διαφορετικό πλάνο με τις γραμμές όπου θα κάνουν επιτόπιους ελέγχους. Για παράδειγμα, ένας ελεγκτής στη βάρδια του θα μπαίνει στο λεωφορείο ή το τρόλεϊ, θα κάθεται για περίπου 2 – 4 στάσεις και θα ελέγχει από την πόρτα του οδηγού όσους επιβάτες εισέρχονται. Η πίσω πόρτα θα παραμένει κλειστή μέχρι να ανέβουν όλοι όσοι περιμένουν στη στάση, ενώ μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα ανοίγει για να γίνεται η αποβίβαση.
Αντίθετοι φαίνεται να είναι ήδη οι εργαζόμενοι στη συγκεκριμένη πρακτική και αυτό γιατί, όπως σημειώνουν, είναι δύσκολο να εφαρμοστεί σε στάσεις κεντρικών δρόμων με πολλούς επιβάτες, διότι θα δημιουργείται περαιτέρω αναμονή. Από την άλλη πλευρά, πηγές αναφέρουν πως η διοίκηση εκτιμά ότι, με τη συνεργασία των οδηγών, η διαδικασία μπορεί να κινηθεί ομαλά. Σημειώνεται πάντως πως τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ που βγαίνουν καθημερινά στους δρόμους αντιστοιχούν σε 1.100 το πρωί και άλλα τόσα το βράδυ, ενώ τα Σαββατοκύριακα είναι περίπου 700 – 800. Αριθμός δηλαδή 6πλασιος από τους υπαλλήλους που θα ριχτούν στο «κυνήγι» της εισιτηριοδιαφυγής.
ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ
πηγή