Σχεδόν τα μισά από τα δημόσια λεωφορεία στους δρόμους όλου του κόσμου θα έχουν γίνει ηλεκτρικά μέσα σε επτά χρόνια, με την Κίνα να κυριαρχεί στην παγκόσμια αγορά σε μια προσπάθεια να βάλει φρένο στην ατμοσφαιρική ρύπανση και να ενισχύσει τους εγχώριους κατασκευαστές.
Ο συνολικός αριθμών των ενεργών ηλεκτρικών λεωφορείων προβλέπεται να υπερτριπλασιαστεί, από 386.000 πέρυσι σε περίπου 1,2 εκατομμύρια το 2025, που αντιστοιχεί στο 47% του παγκόσμιου στόλου των αστικών λεωφορείων σύμφωνα με το Bloomberg New Energy Finance. Το 99% αυτού του αριθμού θα λειτουργεί στην Κίνα.
Τα ηλεκτρικά λεωφορεία παραμένουν ακριβότερα στην απόκτηση σε σχέση με τα πετρελαιοκίνητα και τα υγραεριοκίνητα. Ωστόσο αποδεικνύονται πιο συμφέροντα στη συνέχεια, όσον αφορά το κόστος κίνησης και συντήρησης. Μάλιστα η αναμενόμενη πτώση στην τιμή των μπαταριών θα έχει κάνει και το αρχικό κόστος ενός ηλεκτρικού μοντέλου χαμηλότερο από εκείνο ενός πετρελαιοκίνητου μέχρι το 2026.
Τα δημόσια λεωφορεία είναι βασικό στοιχείο της δομής των αστικών συγκοινωνιών και το γεγονός ότι κάνουν τις ίδιες, συγκεκριμένες διαδρομές, τα καθιστά ιδανικά για ηλεκτροκίνηση. Πόλεις σε όλο τον κόσμο βλέπουν όλο και περισσότερο τα ηλεκτρικά λεωφορεία ως έναν τρόπο μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, και δήμοι όπως εκείνοι του Παρισιού και του Άμστερνταμ έχουν δηλώσει ότι θα τα καθιερώσουν μέσα στα επόμενα χρόνια. Στις αρχές της εβδομάδας, δήμαρχοι μερικών από τις μεγαλύτερες πόλεις της Καλιφόρνια, όπως το Λος Άντζελες και το Σαν Χοσέ, ζήτησαν από τις αρχές τις πολιτείας κίνητρα για στροφή στα ηλεκτρικά λεωφορεία.
Η Κίνα έχει θέσει τους πιο υψηλούς στόχους για καθιέρωση λεωφορείων καθαρής ενέργειας. Η BYD, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων στη χώρα, πρόκειται να εκμεταλλευτεί τις διαθέσεις της κυβέρνησης. Πέρυσι η BYD πούλησε 128.000 ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα, περισσότερα από τα 100.183 του 2016, και τα λεωφορεία της χρησιμοποιούνται σήμερα σε 200 πόλεις σε όλο τον κόσμο.