Τη διαφθορά, αφήνοντας διάφορες υπόνοιες σε βάρος των εργαζομένων, επικαλέστηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης, ως αιτία για την απαξιωτική πορεία των αστικών συγκοινωνιών, ενημερώνοντας σχετικά την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Ο υπουργός επικαλέστηκε διάφορα στοιχεία, για να τεκμηριώσει ότι οι συγκοινωνίες υπονομεύονται «από μέσα», δηλαδή ότι «κάποιοι» χαλάνε τα λεωφορεία στα αμαξοστάσια.
Ο υπουργός επικαλέστηκε διάφορα στοιχεία, για να τεκμηριώσει ότι οι συγκοινωνίες υπονομεύονται «από μέσα», δηλαδή ότι «κάποιοι» χαλάνε τα λεωφορεία στα αμαξοστάσια.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο υπουργός, σημείωσε ότι μετά από τρία χρόνια διακυβέρνησης δεν μπορεί η κυβέρνηση να επικαλείται τη διαφθορά ως αιτία της απαξίωσης. Τα στοιχεία που παρουσίασε ο Χρ. Κατσώτης είναι αμείλικτα: «Από το 2009 μέχρι το 2016 έχουμε 33,7% των εργαζομένων να λείπουν από τις συγκοινωνίες. Εχουμε μείωση στους μισθούς των εργαζομένων κατά 45%. Μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 76% με αύξηση της τιμής του εισιτηρίου κατά 75%». «Το 43% των λεωφορείων είναι 16-20 ετών και το 60% των τρόλεϊ είναι 18-19 ετών».
Ανάλογη ήταν η εικόνα για τα ΜΜΜ της Θεσσαλονίκης, που παρουσίασε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, λέγοντας ότι η κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ είναι η γέφυρα για την ιδιωτικοποίηση των πιο κερδοφόρων γραμμών της αστικής συγκοινωνίας της Θεσσαλονίκης.
Τονίστηκε, τέλος, από τους βουλευτές του ΚΚΕ πως «ούτε η ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών που συντελείται σταδιακά ούτε η κρατική καπιταλιστική ιδιοκτησία διασφαλίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων και του λαού». Ανέδειξαν τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, όπου η συγκοινωνία θα είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Ανέδειξαν επίσης τις διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος για την ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων σε μετακίνηση και συγκοινωνίες.
Πηγή