Αυστηρότερο πλαίσιο σε ό,τι αφορά την αντιπροσωπευτικότητα των οργανώσεων που θα διαπραγματεύονται και θα υπογράφουν (μετά τη ...λήξη των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής) κλαδικές συμβάσεις εργασίας, αλλαγές στο καθεστώς μεσολάβησης και διαιτησίας και κίνδυνο απώλειας "κεκτημένων" μέσα από την κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας, κρύβει η 4η αξιολόγηση, έως τον ερχόμενο Μάιο.
Με βάση το επικαιροποιημένο μνημόνιο τα εργασιακά θα ξαναβρεθούν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων καθώς:
• Εως το Μάρτιο θα πρέπει να δημιουργηθεί μηχανισμός αντιπροσωπευτικότητας των οργανώσεων που υπογράφουν κλαδικές συλλογικές συμβάσεις. Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση, σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και σε συμφωνία με τα θεσμικά όργανα, θα πρέπει να αναπτύξει ένα αξιόπιστο διοικητικό σύστημα για την εκτίμηση της αντιπροσωπευτικότητας των συμβάσεων.
• Εως το Μάρτιο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το σύστημα επίλυσης των εργατικών διαφόρων μέσω της μεσολάβησης και της διαιτησίας (θέμα για το οποίο έχει αποφασίσει σχετικά το Συμβούλιο της Επικρατείας). Προβλέπεται ότι σε συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους, η κυβέρνηση θα επανεξετάσει τις τρέχουσες διαδικασίες διαμεσολάβησης και διαιτησίας. Αφού λάβει υπόψη της μια "ανεξάρτητη νομική έκθεση και τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους", θα πρέπει να θεσπίσει όλα τα αναγκαία μέτρα, κατόπιν διαβουλεύσεων με τα θεσμικά όργανα και σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).
• Εως το Μάιο θα πρέπει οι υπάρχοντες νόμοι να κωδικοποιηθούν σε έναν κώδικα εργατικού δικαίου.
• Έως το Μάιο, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η δυνατότητα αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των βάσεων δεδομένων των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών, του ΣΕΠΕ, του ΑΑΔΕ, του ΟΑΕΔ, του ΕΦΚΑ και της ελληνικής αστυνομίας για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας. Στο ίδιο πλαίσιο αναμένονται αλλαγές στο σύστημα των κυρώσεων και προστίμων.
Πηγή