ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ
Μόνον προσωρινό χαρακτήρα έχει η αναστολή της μεταβίβασης των τριών ΔΕΚΟ, ΟΣΕ Α.Ε., Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. (ΚΤΥΠ) και Αττικό Μετρό Α.Ε., στο υπερταμείο. Οι συγκεκριμένες ΔΕΚΟ θα περιέλθουν στο υπερταμείο σε δεύτερο χρόνο και αφού ολοκληρωθεί η αποτίμηση των περιουσιακών τους στοιχείων.
Παράλληλα φαίνεται ότι με το πολυνομοσχέδιο που έφερε προχθές η κυβέρνηση στη Βουλή, επιχειρείται περαιτέρω επιμερισμός ευθυνών για την πορεία των ΔΕΚΟ που μεταβιβάζονται στο υπερταμείο. Με τις νέες διατάξεις, τροποποιείται ουσιαστικά ο ιδρυτικός νόμος (ν. 4389/2016) της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών & Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), έτσι ώστε να γίνουν περισσότερο ευκρινή τα όρια διοίκησης και εποπτείας των μεταβιβαζόμενων ΔΕΚΟ. Με βάση τις νέες προτεινόμενες διατάξεις, το εποπτικό συμβούλιο και το διοικητικό συμβούλιο της ΕΕΣΥΠ διοικούν, ενώ η κυβέρνηση εποπτεύει (ενημερώνεται). Ο υπουργός Οικονομικών μπορεί να τοποθετεί μόνον ένα μέλος ως πρόσωπο της εμπιστοσύνης του σε κάθε Δ.Σ. μιας ΔΕΚΟ του υπερταμείου. Τα υπόλοιπα μέλη τοποθετούνται με απόφαση της διοίκησης του υπερταμείου, το οποίο όμως ενημερώνει γραπτώς το εποπτικό συμβούλιο για τις όποιες αλλαγές.
Επίσης με τις νέες διατάξεις, οι μεταβιβαζόμενες ΔΕΚΟ «παραδίδονται ολοκληρωτικά» στο πλαίσιο διακυβέρνησης που παρέχει ο κ.ν. 2190/1920, χωρίς τα περιθώρια ελιγμών που έδινε ο αρχικός νόμος. «Το καταστατικό των εταιρειών (σ.σ. ΔΕΚΟ), οι μετοχές των οποίων μεταβιβάζονται δυνάμει του παρόντος άμεσα ή έμμεσα στο σύνολό τους ή εν μέρει στην εταιρεία (σ.σ. ΕΕΣΥΠ), τροποποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις του κ.ν. 2190/1920», προβλέπει η σχετική διάταξη του πολυνομοσχεδίου. Και προς αποφυγήν οποιασδήποτε παρερμηνείας, στις τροποποιούμενες μεταβατικές διατάξεις προβλέπεται ότι «από τη μεταβίβαση στην εταιρεία (σ.σ. ΕΕΣΥΠ) των συμμετοχών του Δημοσίου επί των επιχειρήσεων του ν. 3429/2005, σύμφωνα με το άρθρο 197, καταργείται κάθε διάταξη που περιλαμβάνεται στον ιδρυτικό νόμο ή τα καταστατικά των επιχειρήσεων αυτών, και η οποία προβλέπει διαφορετικό τρόπο λειτουργίας ή λήψης αποφάσεων ως προς τα δικαιώματα του μετόχου, την εκλογή μελών Δ.Σ., και κάθε άλλο ζήτημα σχετικό με τη λειτουργία τους και η οποία έρχεται σε αντίθεση με τις ειδικότερες διατάξεις του παρόντος νόμου ως προς τα ζητήματα αυτά και του κ.ν. 2190/1920».
Σε ό,τι αφορά τις ΔΕΚΟ που η μεταβίβασή τους «παγώνει» με τις νέες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου (ΟΣΕ, Αττικό Μετρό και Κτιριακές Υποδομές), φαίνεται ότι αυτό γίνεται μόνον προσωρινά. Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος είναι, προτού οι συγκεκριμένες ΔΕΚΟ μεταβιβαστούν στην ΕΕΣΥΠ, να αποτιμηθεί με σχετική ακρίβεια η αξία των υποδομών τους. Ετσι δεν θα υπάρξουν στο μέλλον «γκρίνιες» και «προστριβές», σχετικά με το αποτέλεσμα της αξιοποίησής τους. Για παράδειγμα, πριν μεταφερθεί στο υπερταμείο ο ΟΣΕ, θα πρέπει να αποτιμηθεί η αξία του σιδηροδρομικού του δικτύου. «Ο ΟΣΕ μπορεί να υποστηρίζει ότι η αξία της υποδομής του είναι 10 δισ. ευρώ, ενώ η πραγματική του αξία να είναι πολύ μικρότερη», παραδέχεται πηγή κοντά στη διαδικασία. Η ίδια πηγή παραδεχόταν ότι το «πάγωμα» αυτής της μεταβίβασης δεν έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι τρεις ΔΕΚΟ εποπτεύονται από το υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών, όσο με το γεγονός της κατοχής μεγάλου όγκου υποδομών (δίκτυα, κτίρια κ.λπ.). Γι’ αυτό άλλωστε συνεχίζει η μεταβίβαση του ΟΑΣΑ, που το ενεργητικό του είναι πολύ χαμηλότερο από τις τρεις προαναφερόμενες ΔΕΚΟ. Εξάλλου, η απόφαση αυτή μπορεί να εξυπηρετεί και τη διοίκηση του υπερταμείου, και φυσικά την κυβέρνηση. Η διοίκηση του υπερταμείου θα πρέπει να «χωνέψει» δεκαέξι ΔΕΚΟ μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ η κυβέρνηση, στην παρούσα συγκυρία, δεν θα έχει άμεσα αντιμέτωπους τους συνδικαλιστές τριών σημαντικών ΔΕΚΟ.
Πηγή