ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΣΣΙΜΗ
Στον κατακερματισμό του περιεχομένου του αμαξοστασίου των ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) στο Ελληνικό προσανατολίζεται η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, η οποία έχει αφήσει το ζήτημα της μεταφοράς του να χρονίσει.
Η «Ελληνικό Α.Ε.» έθεσε για πρώτη φορά το θέμα στην εταιρεία τον Φεβρουάριο του 2016, ενώ η υποχρέωση των ΟΣΥ για απομάκρυνση του αμαξοστασίου από το Ελληνικό ήταν γνωστή πολύ καιρό νωρίτερα. Στο παρά πέντε, μη έχοντας βρει τον κατάλληλο χώρο και προχωρήσει στην παραμικρή κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση οι ΟΣΥ θα αναγκαστούν να απομακρύνουν το αμαξοστάσιο από το Ελληνικό. Τι θα γίνουν, όμως, τα περίπου 400 λεωφορεία που βρίσκονται σταθμευμένα στο Ελληνικό;
Εκ των πραγμάτων, προκρίθηκε η λύση της τελευταίας στιγμής, που προβλέπει τη μεταφορά του ενεργού στόλου στα άλλα τρία αμαξοστάσια (Ανθούσα, Ανω Λιόσια, Βοτανικός) της Αθήνας. Θα προηγηθεί το ξεκαθάρισμα των οχημάτων σε ακινησία και η μεταφορά τους στο αμαξοστάσιο των ΟΣΥ στο Θριάσιο. Στελέχη του ΟΑΣΑ υποστηρίζουν ότι ένα απλό «ξεσκαρτάρισμα» των εν λειτουργία οχημάτων από εκείνα που δεν επισκευάζονται και βρίσκονται σε ακινησία, αλλά φιλοξενούνται στο πρώην αεροδρόμιο, θα λύσει το πρόβλημα, απαλλάσσοντας ενδεχομένως την εταιρεία από την ανάγκη εύρεσης νέου χώρου. Στο αμαξοστάσιο 104 στρεμμάτων που διαθέτουν οι ΟΣΥ στο Θριάσιο, το οποίο χρησιμεύει αποκλειστικά για την αποθήκευση των προς απόσυρση οχημάτων βρίσκονται 100 λεωφορεία Renault φυσικού αερίου, τα οποία αναμένουν ανταλλακτικά προκειμένου να τεθούν ξανά σε κυκλοφορία.
Το κόστος
Στις αρχές του 2016 όταν η «Ελληνικό Α.Ε.» είχε ζητήσει την απομάκρυνση του αμαξοστασίου από τον χώρο του παλαιού αεροδρομίου, οι ΟΣΥ κοστολογούσαν τη μεταφορά στα 90 εκατ. ευρώ. Περίπου ενάμιση χρόνο αργότερα, το καλοκαίρι του 2017, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ Ιωάννης Σκουμπούρης περιόρισε τις απαιτήσεις του Οργανισμού στα 35 εκατ. ευρώ. Σε εκείνο το έγγραφο ο κ. Σκουμπούρης ανέφερε ότι για την απομάκρυνση του αμαξοστασίου των ΟΣΥ Α.Ε. από το Ελληνικό, απαραίτητες προϋποθέσεις αποτελούν η εξεύρεση κατάλληλου χώρου στην ευρύτερη περιοχή της νότιας Αττικής, καθώς και η εξασφάλιση της κάλυψης του απαιτούμενου κόστους μετεγκατάστασης, «το οποίο εκτιμάται από τις υπηρεσίες των ΟΣΥ Α.Ε. σε περίπου 35 εκατ. ευρώ».
Στελέχη του υπουργείου Υποδομών εκτιμούν ότι τα οχήματα θα απομακρυνθούν μέσα στον Μάρτιο, ενώ στο μεταξύ θα συνεχίσει η αναζήτηση κατάλληλου χώρου που θα στεγάσει το νέο αμαξοστάσιο. Πληροφορίες θέλουν τις ΟΣΥ να αναζητούν έκταση στη Βάρη, η οποία ακόμα και αν βρεθεί θα απαιτηθεί πολύς χρόνος μέχρι την τελική της αδειοδότηση. Είναι ενδεικτικό ότι για την κατασκευή ενός μικρότερου αμαξοστασίου, εκείνου της Ανθούσας, απαιτήθηκαν μήνες για την ολοκλήρωση της δημοπράτησης και 1,5 έτος έργων.
Μέχρι πρότινος, στελέχη του ΟΑΣΑ υποστήριζαν ότι τα άλλα αμαξοστάσια των ΟΣΥ δεν θα μπορούσαν να «φιλοξενήσουν» για πάντα τα οχήματα του Ελληνικού, λόγω έλλειψης χώρου.
Στην Ολομέλεια ΣτΕ το Π.Δ. για Ελληνικό
Χθες πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη νομιμότητα ή μη του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά το μητροπολιτικό πάρκο του Ελληνικού.
Η Ολομέλεια δεν εισήλθε στην ουσία του θέματος και η χθεσινή συνεδρίαση –κεκλεισμένων των θυρών– ήταν ενημερωτική επί του θέματος, ενώ προσεχώς αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες συνεδριάσεις. Το επίμαχο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι το ακρωτήρι του Αγίου Κοσμά, που αποτελεί τμήμα του ομώνυμου οριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου, διαμορφώνεται σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο, έπειτα από ειδική μελέτη διαμόρφωσης και ανάδειξης των αρχαιοτήτων.
Κατά τα λοιπά, για την ανάπτυξη του μητροπολιτικού πόλου, η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση είναι 2.700.000 τ.μ., ενώ η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη ορίζεται σε 35% του συνόλου της έκτασης. Στην περιοχή του παράκτιου μετώπου του μητροπολιτικού πόλου η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη στο σύνολο αυτής ορίζεται σε 15%, με την οποία εξασφαλίζεται η δημιουργία αδόμητου ελεύθερου μετώπου μήκους ενός χιλιομέτρου και διευκολύνονται οι έξοδοι του μητροπολιτικού πάρκου πρασίνου και αναψυχής προς τη θάλασσα.
Πηγή