Ουρές –όχι βεβαίως καμήλας– παραπληροφόρηση, αιφνίδιες προθεσμίες και σημαντικές αλλαγές στον τρόπο μετακίνησης συνθέτουν την προβληματική εικόνα των αστικών συγκοινωνιών.
Επιβάτες ταλαιπωρούνται, ενώ οι εργαζόμενοι στο μετρό βρίσκονται αντιμέτωποι –εν μέσω κινητοποιήσεων– με τον υπουργό Υποδομών, ο οποίος δεν χάνει ευκαιρία να ανοίγει νέα μέτωπα, επιρρίπτοντας ευθύνες σε όλους πλην της πολιτικής ηγεσίας για το χάος που έχει προκληθεί, με την απόπειρα εφαρμογής του νέου ηλεκτρονικού συστήματος εισιτηρίων.
Στο προσκήνιο επανήλθε η διαμάχη του υπουργείου με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Μονόδρομο για την έκδοση ηλεκτρονικής κάρτας απεριορίστων διαδρομών αποτελούν η πολύωρη αναμονή στα εκδοτήρια του μετρό, ή η ελαφρώς περιορισμένη αναμονή για την κατάθεση φακέλου που περιλαμβάνει τη σχετική αίτηση. Η εναλλακτική της ηλεκτρονικής υποβολής και έκδοσης της κάρτας δεν παρέχεται από τον ΟΑΣΑ και ο Χρ. Σπίρτζης ισχυρίζεται ότι η Αρχή απαγόρευσε αυτή την επιλογή.
Πόλεμος ανακοινώσεων
Από την πλευρά της, η Αρχή προχώρησε σε ανακοίνωση με την οποία διαβεβαιώνει ότι στη σχετική γνωμάτευσή της όχι μόνο δεν απαγόρευσε την ηλεκτρονική –μέσω Διαδικτύου– έκδοση των προσωποποιημένων καρτών αλλά την επέτρεψε ρητώς. Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Υποδομών υποστηρίζει ότι «ο ΟΑΣΑ ήταν έτοιμος (και το είχε δηλώσει στην Αρχή) τόσο για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων όσο και για την ταχυδρομική αποστολή των καρτών στους δικαιούχους, κάτι που οι γνωμοδοτήσεις της Αρχής δεν δέχονταν».
Εν μέσω συνεχών εντάσεων και κλίματος έντονης πολεμικής προς σχεδόν πάσα κατεύθυνση, ξεκινά αύριο η έκδοση του πολυπόθητου μεμονωμένου ηλεκτρονικού εισιτηρίου αξίας 1,40 ευρώ. Στόχος είναι να σταματήσει τις επόμενες ημέρες η έκδοση χάρτινου εισιτηρίου, ενώ όσοι διαθέτουν χάρτινα εισιτήρια θα πρέπει να τα χρησιμοποιήσουν έως τις 15 Νοεμβρίου. Στο μεταξύ, παρατάθηκε μέχρι την ίδια ημερομηνία, λόγω του χάους που εξακολουθεί να παρατηρείται, η ισχύς της χάρτινης κάρτας απεριορίστων διαδρομών του Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι έως τώρα έχουν εκδοθεί περίπου 170.000 ηλεκτρονικές κάρτες. Ενδεικτικά, τον Οκτώβριο είχαν εκδοθεί συνολικά 250.000 χάρτινες κάρτες απεριορίστων διαδρομών, ενώ στελέχη του ΟΑΣΑ εκτιμούν ότι με το νέο σύστημα η ζήτηση θα... αυξηθεί.
«Ολα τα προβλήματα με το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα λυθούν εντός του Νοεμβρίου», τόνισε ο κ. Σπίρτζης, ενώ απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία κατά την οποία θα κλείσουν οι μπάρες (πύλες εισόδου-εξόδου στους σταθμούς μετρό). Σημειώνεται ότι οι κλειστές μπάρες διασφαλίζουν στο ηλεκτρονικό σύστημα την πάταξη της εισιτηριοδιαφυγής. Μετά την κατάργηση του χάρτινου εισιτηρίου από αύριο που σταματά η έκδοσή του θα παραμείνουν σε ορισμένους σταθμούς ανοιχτές μπάρες για τη διευκόλυνση των επιβατών όπως επισημάνθηκε από τους αρμοδίους. Την ίδια στιγμή, στελέχη των ΣΤΑΣΥ εξέφραζαν έντονη ανησυχία για το κύμα λαθρεπιβίβασης που παρατηρείται αυτές τις ημέρες, ενώ παράλληλα υπάρχει «ιστορική» όπως υποστηρίζουν ανοχή σε επίπεδο ελέγχων. Η παράταση ισχύος της κάρτας Οκτωβρίου κατά 15 ημέρες επιβεβαιώνει ότι για το διάστημα αυτό θα μετακινηθούν άνευ αντιτίμου οι 250.000 κάτοχοι της χάρτινης κάρτας του προηγούμενου μήνα. Και αυτό γιατί ακόμη και εκείνοι που έχουν εκδώσει την ηλεκτρονική κάρτα, δεν υποχρεούνται πρακτικά να την επικυρώσουν μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.
Παράλληλα, εκτός από τους επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς σημαντικές αλλαγές επιφυλάσσει και ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) στους οδηγούς Ι.Χ. Ο νέος ΚΟΚ προβλέπει ομαδοποίηση των παραβάσεων βάσει της επικινδυνότητας, εξορθολογισμό των ορίων ταχύτητας στους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους και μείωση προστίμων. Η μείωση των προστίμων θα είναι οριζόντια και θα αγγίζει το 40%, ωστόσο αυτά θα διπλασιάζονται ανάλογα με το εισόδημα του παραβάτη, δημιουργώντας το παράδοξο του καταλογισμού διαφορετικών προστίμων για την ίδια ακριβώς παράβαση.
Οι εξαιρέσεις
Ανεπηρέαστες από αυτή τη ρύθμιση θα βρεθούν οι σοβαρές παραβάσεις όπως η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, η παραβίαση του φωτεινού σηματοδότη και το αντικανονικό προσπέρασμα. Μηδενικό πρόστιμο θα προβλέπεται για τις παραβάσεις που αφορούν τη χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, τη στάθμευση σε ράμπες ΑμεΑ, οδήγηση στη ΛΕΑ, μη χρήση ζώνης και κράνους, μη χρήση ειδικών καθισμάτων για παιδιά, το πέταγμα τσιγάρου από το παράθυρο και η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων στην αριστερή λωρίδα. Τα πρόστιμα για τις παραπάνω παραβάσεις αντικαθίστανται από διοικητικές ποινές αφαίρεσης πινακίδων κυκλοφορίας και άδειας οδήγησης για 60 ημέρες. Τα όρια ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους θα ανέβουν στα 150 χλμ./ώρα από 130χλμ./ώρα που είναι σήμερα. Παράλληλα, προβλέπεται η απαγόρευση κυκλοφορίας των τετράτροχων μοτοσικλετών (γουρούνες) στην άσφαλτο στις τουριστικές περιοχές. Μέχρι σήμερα απαγορευόταν η κυκλοφορία τους στις πόλεις.