Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Οι καλοί οδηγοί τρέχουν σε αγώνες ... Οι πολύ καλοί οδηγοί απλά δεν τρέχουν ποτέ !



Αλλαγές δρομολόγησης, μείωση χρόνων διαδρομών σε αρκετές λεωφορειακές γραμμές έρχονται από αύριο 1 Δεκεμβρίου 2017, όταν ήδη οι χρόνοι διαδρομής είναι αρκετά περιορισμένοι με αποτέλεσμα να ασκούνται πιέσεις στους οδηγούς και να χάνεται η αξιοπιστία της εταιρείας όσο αναφορά την συχνότητα των δρομολογίων. 

«Από τη μύγα ξύγκι» προσπαθούν να βγάλουν εκεί στον ΟΑΣΑ καθώς εδώ και αρκετό καιρό οι χρόνοι που δίνονται στον οδηγό να εκτελέσει το δρομολόγιο από αφετηρία/τέρμα συνεχώς μειώνεται.

Κυκλικές διαδρομές και μείωση του χρόνου διαδρομής με ταυτόχρονη αύξηση δρομολογίων στις βάρδιες των οδηγών, είναι κάποιες από τις λύσεις που δίνουν οι αρμόδιοι ώστε να εξοικονομήσουν περισσότερα λεωφορεία και να καλύψουν κομμένες βάρδιες λόγω της έλλειψης οχημάτων.

Τα αποτελέσματα αυτής της τακτικής τα βλέπουν καθημερινά το επιβατικό κοινό και οι οδηγοί των λεωφορείων και δεν είναι άλλα από την πολύωρη αναμονή στις στάσεις και την εξάντληση των οδηγών που πολλές φορές υπερβαίνουν και τις 4,5 ώρες συνεχούς οδήγησης κατά παράβαση του κ.ο.κ καθώς το λεωφορείο κάνει απλά κύκλους χωρίς να σταματάει ούτε λεπτό σε αφετηρία/τέρμα.

Στα σεμινάρια Π.Ε.Ι που διοργανώνει η ΟΣΥ στις εγκαταστάσεις της, όπου εκπαιδευτές οδηγών επισημαίνουν στους οδηγούς ότι :
  • Προέχει η ασφάλεια και έπονται η άνεση, η προσβασιμότητα, η πληροφόρηση επιβατών και η έγκαιρη άφιξη στον προορισμό.
  • Τα ωράρια εργασίας υπόκεινται σε περιορισμό, κυρίως για λόγους οδικής ασφάλειας καθώς η κόπωση είναι βασική αιτία πρόκλησης ατυχημάτων. Η παραβίαση των ορίων αυτών, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του οδηγού και των επιβατών και επισύρει σοβαρές κυρώσεις.
  • Στις προϋποθέσεις αμυντικής οδήγησης, μερικά από αυτά που αναγράφονται : καλή φυσική και πνευματική κατάσταση, κατάλληλη ταχύτητα ανάλογα με τις συνθήκες, αποφυγή παρενόχλησης από επιβάτες.
  • Σωστή διατροφή, ελαφρά και πολλά γεύματα, ποτέ με άδειο στομάχι ... ( και ερωτώ : πώς ?ούτε λεπτό σε αφετηρία, αρκετές ώρες συνεχούς οδήγησης ! )
  • Κόπωση, βασικός παράγοντας πρόκλησης ατυχημάτων, ως κόπωση νοείται η φυσική και πνευματική εξάντληση του οδηγού, η οποία οφείλεται σε πολύωρη οδήγηση ...
  • Άγχος, το άγχος δεν είναι αρρώστια, αλλά η φυσική αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού σε συνθήκες πίεσης ... μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές σωματικές και ψυχικές ασθένειες όπως κατάθλιψη, νευρικό κλονισμό, καρδιακές νόσους .. ( αρκετοί συνάδελφοι χάνονται με το που βγαίνουν στην σύνταξη, αρκετοί κατεβαίνουν από το τιμόνι λόγω υγείας, δεν τα βλέπουμε ? )
  • Ο ρόλος του οδηγού σε μία μεταφορική επιχείρηση είναι η μεταφορά των επιβατών με ασφάλεια, άνεση και ταχύτητα ... ( ο ΟΑΣΑ απ ότι φαίνεται έχει στόχο μόνο την ταχύτητα ) ο ανταγωνισμός στις μεταφορές και η ανάγκη περικοπής δαπανών είναι πιθανό να οδηγήσει σε πίεση προς τον οδηγό από τις εταιρίες, να προβεί σε ενέργειες εξοικονόμησης πόρων σε βάρος της ασφάλειας ... και υπογραμμίζουν ΠΟΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΔΕΧΤΕΙΤΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΔΙΟΤΙ ΤΙΘΕΤΑΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ 
Και ρωτάω : Ποιός ανταγωνισμός ? και ποιός πιέζει και δημιουργεί άγχος στον οδηγό  ???

ΔΕΊΤΕ ΕΔΩ αναλυτικά τα παραπάνω από τους επιμελητές ύλης στα σεμινάρια Π.Ε.Ι της ΟΣΥ ΑΕ

Σπυρόπουλος Βλάσης ( Διευθυντής σπουδών )
Κάγκαλος Δημήτριος - Μπότσικας Ανδρέας ( Εκπαιδευτές ) 

Παρόλα αυτά, ο ΟΑΣΑ και η ΟΣΥ δεν λαμβάνουν υπόψιν τον παράγοντα οδηγό καθώς με την δρομολόγηση που σχεδιάζουν, δημιουργούν πίεση και άγχος στον οδηγό ο οποίος αναγκάζεται να βγάζει τα δρομολόγια με τους πιεσμένους χρόνους διαδρομής  ...

Συνάδελφοι, οι πολύ καλοί οδηγοί ... ΔΕΝ ΤΡΕΧΟΥΝ ΠΟΤΕ !!!

Νίκος Τάσιος οδηγός Ο.ΣΥ  ( Μέλος της ΔΑΚΕ - ΟΑΣΑ  - ΟΣΥ )