Όλοι γκρινιάζουν αλλά όλοι τα χρησιμοποιούν. Οι επιβάτες παραπονιούνται για καθυστερήσεις στα δρομολόγια, συνωστισμό στις στάσεις, αλλά εξακολουθούν να τα προτιμούν.
Το μέσο το οποίο συγκεντρώνει τα περισσότερα προβλήματα παραμένει πρώτο στην προτίμηση των μετακινουμένων, τη στιγμή που το δίκτυο αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας έχει να επιδείξει ένα υπερσύγχρονο μετρό, το οποίο επεκτείνεται συνεχώς.
Αυτό αποδεικνύουν τα υπάρχοντα στοιχεία, επιβεβαιώνοντας ότι οι επιβάτες διαλέγουν το μέσο που πηγαίνει παντού. Και αυτή είναι η πραγματικότητα των ιδιαιτέρως προβληματικών λεωφορείων των ΟΣΥ, τα οποία όμως σε σχέση με τα υπόλοιπα μέσα της πρωτεύουσας διατηρούν το εκτενέστερο δίκτυο. Τα λεωφορεία εξυπηρετούν περιοχές στις οποίες τα μέσα σταθερής τροχιάς δεν φτάνουν, τα λεωφορεία συνδέουν σημεία της Αθήνας στα οποία κανείς δεν μπορεί να φτάσει αλλιώς, ενώ η ακτίνα δράσης τους είναι τόσο μεγάλη, που μπορεί κανείς να μετακινηθεί από τον βορρά της στον νότο με μία μόνο επιβίβαση. Και όλα αυτά με έναν στόλο γερασμένο, ταλαιπωρημένο και ιδιαίτερα περιορισμένο. Αντίστοιχη βέβαια είναι και η εικόνα του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας, το οποίο λόγω ελλείψεων δεν επαρκεί για την εξυπηρέτηση του προγράμματος δρομολογίων.
Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ εκτέλεσαν την προηγούμενη χρονιά 3,635 εκατ. δρομολόγια (86.500 οχηματοχιλιόμετρα - χιλιόμετρο ανά όχημα), στα οποία καταγράφηκαν 340 εκατ. επιβιβάσεις. Τα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό και τραμ), από την άλλη, πραγματοποίησαν 540.000 δρομολόγια καθ’ όλη τη διάρκεια του 2016 που αναλογούν σε 51 εκατ. οχηματοχιλιόμετρα. Συνολικά υπολογίζεται ότι σε συρμούς του μετρό και οχήματα του τραμ πραγματοποιήθηκαν την περασμένη χρονιά 274 εκατ. επιβιβάσεις. Η απόσταση που διανύθηκε από όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς το 2016 είναι ίση με 3.431 φορές τον γύρο της Γης ή 357 φορές την απόσταση μεταξύ Γης και Σελήνης και αναλογεί σε 614 εκατ. μετακινήσεις.
Σε καθημερινή βάση εκτελούνται 1.700 δρομολόγια με 53 συρμούς του μετρό και 24 οχήματα τραμ. Κατά τις ώρες αιχμής, όμως, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ πραγματοποιούν 11.500 δρομολόγια με περίπου 1.200 λεωφορεία.
Και όλα αυτά με ένα στόλο λεωφορείων και τρόλεϊ ο οποίος μετράει μέσον όρο ηλικίας περί τα 13 έτη. Τα 2.031 θερμικά λεωφορεία που έχουν στα αμαξοστάσιά τους οι ΟΣΥ, στα τέλη του 2015, μετρούν 12,8 έτη κατά μέσον όρο, ενώ η ηλικία των 356 ηλεκτροκίνητων τρόλεϊ διαμορφώνεται στα 13,8 χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης πεπραγμένων των ΟΣΥ. Το παλαιότερο όχημα που διαθέτουν σήμερα οι ΟΣΥ αποκτήθηκε το 1993, ενώ το νεότερο το 2011. Τα στοιχεία θέλουν την πλειονότητα των οχημάτων να είναι παλαιάς τεχνολογίας, καθώς το 43,1% των λεωφορείων είναι τεχνολογίας EURO II (χρονολογούνται μεταξύ 1998 και 2002), ενώ το 19,8% είναι EURO III (μεταξύ 2004 και 2005). Υπάρχει όμως και ένα 10% των οχημάτων, που είναι παλαιότατης τεχνολογίας EURO I.