Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

Το ΚΑΣ κηρύσσει 300 στρέμματα ως αρχαιολογικό χώρο στο Ελληνικό



Την κήρυξη 300 στρεμμάτων ως χώρου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος χωρίς περιορισμούς δόμησης στο Ελληνικό αποφάσισε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρίαση του. 


Εν τω μεταξύ, παρά την έντονη φημολογία που υπήρξε για παραίτηση της προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, Λίλας Τσιτσογιαννοπούλου, ασφαλείς πληροφορίες του Νewpost αναφέρουν ότι η ίδια θα παραμείνει στη θέση της. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση της κήρυξης είναι ομόφωνη, ενώ με ψήφους 15 / 1 ψήφισαν για το ποιο κομμάτι της έκτασης θα αφορά. Πληροφορίες του Newpost αναφέρουν πως η έκταση η οποία κηρύσσεται ως αρχαιολογικός χώρος είναι αυτή που επρόκειτο να ανεγερθεί το εμπορικό κέντρο.

Επίσης να σημειωθεί ότι τα 300 στρέμματα αφορούν έκταση εντός του πρώην αεροδρομίου και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα εξετάζεται η έκταση αυτή να περιλαμβάνει την περιοχή Χασάνι το ρέμα και το αμαξοστάσιο του Τραμ. Αυτή την ώρα, στη συνεδρίαση του ΚΑΣ προχωρούν σε έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣMΠE) και του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ).

 Τι προηγήθηκε στη μαραθώνια συνεδρίαση του ΚΑΣ

Κατά την διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης η οποία άρχισε στις 13:00  η διεύθυνση αρχαιολόγων πρότεινε πως πρέπει να κηρυχθεί αρχαιολογικού ενδιαφέροντος το 1/3 της πολεοδομήσιμης έκτασης. Ενώ το ΤΑΙΠΕΔ και η Ελληνικό Α.Ε. από την πλευρά τους, πρότειναν να μην κηρυχθεί κανένα κομμάτι της έκτασης ως αρχαιολογικό. Σημειώνεται πως ολόκληρη η έκταση είναι 6,500 στρέμματα. Από αυτά τα 1.500 είναι πολεοδομήσιμα.

Το ΚΑΣ με εισηγήτριες τις Έλ. Κουντούρη – Σ. Χούλια – Καπελώνη κλήθηκε να αποφασίσει για:

1 Έγκριση ή μη κήρυξης – οριοθέτησης ως αρχαιολογικού χώρου περιοχής των Δήμων Αλίμου και Ελληνικού-Αργυρούπολης, Π.Ε. Νότιου Τομέα Αθηνών, Περιφέρειας Αττικής.

2. Έγκριση ή μη: α) του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α.) και β) της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά», Π.Ε. Νότιου Τομέα Αθηνών, Περιφέρειας Αττικής (συνεχιζόμενο).

Μέχρι στιγμής από το Μέγαρο Μάξιμου δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση επι του αποτελέσματος, ωστόσο όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από την κυβέρνηση,η επένδυση θα προχωρήσει όπως και να έχει ανεξαρτήτως της απόφασης. Στο Μαξίμου γνωρίζουν καλά πως το σήμα συνολικά προς  την επενδυτική κοινότητα από την έναρξη των εργασιών στο Ελληνικό θα είναι πολύ θετικό, ενώ θεωρούν πως θα δοθεί μια επιπλέον ώθηση στην διαπραγματευτική ομάδα ενόψει της γ΄ αξιολόγησης.

Όπως υποστήριζαν κυβερνητικές πηγές στο Νewpost.gr, η  επένδυση  παρά τις οριοθετήσεις θα προχωρά, τα αρχαία κειμήλια θα εντοπίζονται, θα προστατεύονται και θα αναδεικνύονται ως τμήμα του συνολικού έργου. «Η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου δεν συνεπάγεται περιορισμό στη δόμηση», τόνιζαν οι ίδιες πηγές.

Όπως επεσήμανε μέλος της task force στο newpost.gr,  δεν αποκλείεται το μνημόνιο συνεργασίας, που έχει ήδη υπογραφεί ανάμεσα στο υπουργείο Πολιτισμού και στην Εταιρία και ρυθμίζει όλες τις διαδικασίες προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, να εισαχθεί ως νομοσχέδιο και στη Βουλή. Κάτι τέτοιο θα έδινε μεγαλύτερη βαρύτητα και ισχύ στη σύμβαση, ενώ το δημόσιο θα δεσμεύεται ότι σε περίπτωση που εντοπίζονται αρχαιολογικά ευρήματα μέσα σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα το έργο δεν θα σταματά, αλλά θα «τρέχει».