Αποκαλύψεις σχετικά με τη μετοχική σύνθεση του ΟΑΣΘ προανήγγειλε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης σε συνέντευξή του σήμερα το πρωί στο ραδιοφωνικό σταθμό «2 47» και το δημοσιογράφο Κώστα Αρβανίτη, για την τοποθέτηση του κ. Στέλιου Παππά στη θέση του προέδρου του ΔΣ του ΟΑΣΘ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει, βάζει το φίλο του όμως Πρόεδρο στον ΟΑΣΘ.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αμισθί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αμισθί, ξε-αμισθί….
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Και δεν είναι φίλος μου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χάνετε. Γιατί να πούμε και τα άλλα, ο Στέλιος Παππάς είναι μεγάλη ιστορία στα ελληνικά πράγματα, αλλά την ερώτηση όμως πρέπει να την κάνω.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Γιατί είπε κανείς να μην την κάνετε;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την έκανα.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Λοπόν ακούστε κ. Αρβανίτη. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που επιλέχθηκε Πρόεδρος ο Στέλιος Παππάς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για πέστε μου.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Και θα σας μιλήσω μέσα από την καρδιά μου. Δεν μπορούσε να συνεχίσει η Θεσσαλονίκη να λειτουργεί ως ένα κλειστό κλαμπ ανθρώπων που συγκαλύπτουν ανά χώρο συγκεκριμένες παραβατικές συμπεριφορές. Έπρεπε να σπάσει αυτό το πράγμα. Η Θεσσαλονίκη δεν είναι ένα μεγάλο χωριό. Είναι ένα πολύ μεγάλο μητροπολιτικό κέντρο της χώρας και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται.
Ο κ. Μυλόπουλος ο πρώην Πρύτανης, και γι’ αυτό μας καταγγείλανε, που είναι πρόεδρος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, είναι από τη Θεσσαλονίκη. Να μην έμπαινε στην ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ να ρωτήσω. Γιατί έχουμε τοποθετηθεί και εδώ. Το ποιος είναι ο Στέλιος Παπάς το λέει η ιστορία του Παππά. Ένα. Δεύτερο ήταν Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου. Και τρία, ο κ. Στέλιος Παππάς έχει γιο τον κ. Νίκο Παππά. Δηλαδή τον γέννησε. Έχει μια ιστορία δηλαδή μεγάλη.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Το έχω πει και εγώ αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άλλο είναι το θέμα. Εγώ ρωτώ. Εντάξει γιατί δίνετε άλλοθι στους αντιπάλους σας χρησιμοποιώντας τον κ. Παππά τον οποίο δεν τον αμφισβητεί κανένας; Πρώτος εγώ. Ενώ δεν θα μπορούσε να υπάρχει ένας άλλος να κάνει αυτή τη δουλειά, στο πολιτικό κόστος δηλαδή ρωτάω. Μια μανούρα που γίνεται και αναγκάζεσαι και κάνεις ….
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν το μετράω έτσι καθόλου. Το είπα και πριν, ποιοι ήταν μερικοί από τους λόγους που μπήκε ο Στέλιος Παππάς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, θέλω να τους ακούσω.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ο ένας είναι να υπάρχει ένας άνθρωπος με μεγάλη εμπειρία για να έχουμε και εμείς το κεφάλι μας ήσυχο, ότι δεν θα υπάρξει κανένας μηχανισμός που να μπορέσει να αποτρέψει τους ελέγχους και την εκκαθάριση που γίνεται στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για πόσο καιρό θα είναι ο κ. Παππάς;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θα είναι μέχρι το Δεκέμβριο του 2019 που ολοκληρώνεται η εκκαθάριση. Είναι προφανές ότι ο κ. Παππάς μπήκε εκεί ως εκκαθαριστής όταν έμαθε ότι δεν υπάρχουν πληρωμές των δεδουλευμένων των εργαζομένων από τον ιδιωτικό ΟΑΣΘ ζήτησε να τοποθετηθεί στη θέση αμισθί. Δεν νομίζω ότι υπάρχει, εκτός από το επικοινωνιακό τρυκ για μια ακόμη φορά της Ν.Δ., κανένας άλλος λόγος να το συζητάμε. Πιστεύω όμως ότι θα ήταν καλό -και θα βγούνε αυτά σε σύντομο χρονικό διάστημα στην πορεία της εκκαθάρισης- να δούμε ποιοι ήταν οι μέτοχοι του ΟΑΣΘ. Επειδή τους ενοχλεί που ο γιος του Στέλιου Παππά είναι ο Νίκος Παππάς. Να δούμε ποιοι πατεράδες και ποιοι γιοι είχαν εμπλοκή και ποια ανίψια και ποιοι συγγενείς με τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μου τα πείτε σήμερα, ή θα περιμένω πάλι;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι θα περιμένετε, όπως και όλος ο κόσμος. Περιμένετε. Εσείς μάλιστα μαζί μας έχετε αναπτύξει μεγάλες αντοχές και υπομονή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναμονή. Αυτό είναι αλήθεια. Αυτό δηλαδή για να μάθουμε τα ονόματα των συγγενών που είχαν σχέση εταιρική, από ότι μου λέτε, εμπλοκή.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κάποιοι είχαν και εταιρική βεβαίως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσο θα πάει δηλαδή;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν θα πάει και τόσο πολύ. Γι’ αυτό πήγε και ο Στέλιος για να μπορέσει μέσα από διαφανείς και νόμιμες διαδικασίες…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ότι ο κ. Παππάς είναι κορυφαίο στέλεχος και στέλεχος της αριστεράς, δεν βάζει και τα ερωτήματα, αυτό που λέμε, ότι ρε παιδί μου της εκδικητικής διαδικασίας;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι. Βάλαμε το Στέλιο Παππά για να στείλουμε ένα μήνυμα στους κύκλους της Θεσσαλονίκης που εκμεταλλεύονται την πόλη και τη μεταχειρίζονται σαν να είναι μεγάλο χωριό όλα αυτά τα χρόνια για να πριμοδοτούν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα και όχι μόνο στο χώρο των αστικών συγκοινωνιών γενικότερα και βάλαμε το Στέλιο Παππά για να στείλουμε και ένα πολιτικό μήνυμα, ότι δεν θα παίξουμε με την εκκαθάριση του ΟΑΣΘ.
Για την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για τον ΟΑΣΘ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ιστορία με το Συμβούλιο της Επικρατείας και αυτή την οργανωμένη διαρροή που ξαφνικά έπαιζαν τα μέσα το ίδιο πράγμα, θα πούμε και για το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Τι από ποιο ήταν; Από τη Ν.Δ. Την άλλη μέρα που απαντήσαμε βγήκε η Ν.Δ. ως συνήθως και μας κατήγγειλε ότι κάνουμε σπατάλες γιατί θέλουμε να μετακινούνται και στη Θεσσαλονίκη οι άνεργοι δωρεάν, όπως και στην Αθήνα. Γιατί τα πρόστιμα των ανέργων κ. Αρβανίτη ο ΟΑΣΘ δεν τα διέγραφε, τα ζητούσε από το ελληνικό δημόσιο και μετά τις διαιτητικές αποφάσεις τα ελάμβανε κιόλας.
Δηλαδή ένας άνεργος μετακινούνταν με το λεωφορείο του ΟΑΣΘ, δεν είχε να πληρώσει, τον έπιαναν, του έβαζαν ένα πρόστιμο 30 40 φορές πόσο είναι το εισιτήριο παραπάνω. Μετά τον καλούσαν, του ζητούσαν να κάνει μια αίτηση διαγραφής, το διέγραφαν και το πληρωνόντουσαν από το ελληνικό δημόσιο επί 30, επί 40. Δεν ξέρω εάν καταλαβαίνετε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καταλαβαίνω.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι απάτη. Αν δεν είναι νόμιμη απάτη, είναι ηθική απάτη. Αυτά τα πράγματα που είναι πολιτική μας βούληση μέσω του αποϊδιωτικοποιημένου ΟΑΣΘ να τελειώσουν, μερικά από αυτά, η Ν.Δ. τα κατήγγειλε. Τα θεωρεί δαπάνη, μεγάλο κόστος. Δηλαδή η Ν.Δ. όταν σπαταλούσε 140 εκατομμύρια το χρόνο για τους κολλητούς της μετόχους του ΟΑΣΘ δεν είχε κόστος. Έχει κόστος η δωρεάν μετακίνηση των ανέργων και τα πρόστιμα που τα πληρωνόταν ο ΟΑΣΘ από το ελληνικό δημόσιο. Είναι τρομερό δηλαδή. Είναι τρέλα.
Για την κατασπατάληση οικονομικών πόρων και τη κακή διαχείριση του συγκοινωνιακού φορέα του ΟΑΣΘ από την παλαιά διοίκηση
Από το ’57 μέχρι σήμερα στο Υπουργείο δεν υπάρχει ένα χαρτί, ένα, από μια επιτροπή που να λέει ότι ο ΟΑΣΘ εκτελεί τη σύμβασή του. Μόνο λεφτά δίνανε. Δεν πρόκειται αυτό να συνεχιστεί. Από εμάς τουλάχιστον δεν θα συνεχιστεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι σαφές. Εμείς έχουμε πάνω και τους ανθρώπους μας και το έλεγα και το πρωί στους ακροατές, γιατί σαν πρώτη εκπομπή, ότι δεν υπάρχει και πολίτης της Θεσσαλονίκης ο οποίος ήθελε την προηγούμενη κατάσταση.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν έχετε δίκιο. Υπάρχουν πολίτες της Θεσσαλονίκης που ήταν κουμπωμένοι με τη Ν.Δ. και τον ΟΑΣΘ και τον παλαιοκομματισμό, που επιθυμούσαν να συντηρηθεί αυτή η κατάσταση. Υπήρχαν πολίτες που δουλεύανε, ή είχαν τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, υπήρχαν συλλογικότητες, εντός εισαγωγικών όχι έτσι όπως το εννοούμε εμείς, που επιθυμούσαν να υπάρχει η ίδια κατάσταση στον ΟΑΣΘ. Υπήρχαν προμηθευτές που χωρίς διαγωνισμούς αναλάμβαναν προμήθειες, ή υπηρεσίες. Υπήρχαν οι μέτοχοι. Ξέρετε τι είναι να είστε μέτοχος σε έναν οργανισμό που να τον επιδοτεί το ελληνικό δημόσιο και να έχεις στήσει και δυο τρία μαγαζιά από έξω …..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και να αγοράζει ο Οργανισμός από εσένα;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι. Π.χ. τα αμαξοστάσια τα νοίκιαζε ένας συνεταιρισμός που τα μέλη του Συνεταιρισμού ήταν οι ίδιοι μέτοχοι του ΟΑΣΘ. Είδατε τι ωραία; Να το κάνουμε όλοι αυτό. Γιατί να το κάνουν μόνο οι φίλοι 60 χρονών της Ν.Δ. και οι απόγονοί τους;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί αυτό είναι οι φίλοι.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Μάλιστα. Εμείς πάντως στις φιλίες, δεν έχουμε τέτοιες συνήθειες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νομίζω ότι το έχουμε κλείσει.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι δεν το έχουμε κλείσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θα σας πω ένα πρώτο δείγμα. Αν και έχουμε χρόνο. Στη Θεσσαλονίκη κυκλοφορούσαν 250 λεωφορεία από τα 600. Τα 60 περίπου από αυτά δεν κυκλοφορούσαν λόγω έλλειψης ψυκτικού υγρού στα κλιματιστικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσο κάνει αυτό;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θα σας πω τώρα. Είπαμε επειδή ήταν νέα διοίκηση και δεν έχουν ακόμη οι διαδικασίες ολοκληρωθεί, να μπορέσουμε να βρούμε φρέον για να βγουν 50-60 λεωφορεία στους δρόμους να εξυπηρετούνται οι πολίτες. Από την ίδια εταιρεία που προμηθευόταν ο ΟΑΣΘ το φρέον προμηθεύεται και η ΟΣΥ. Η ΟΣΥ με 5,5 ευρώ το κιλό, ο ΟΑΣΘ με 11,70 ευρώ το κιλό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει άλλο Αθήνα, άλλο Θεσσαλονίκη. Είναι και τόσα χιλιόμετρα.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι, είναι η ίδια εταιρεία. Και αυτό είναι ένα δείγμα, γιατί όταν στις προμήθειες του φρέον …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα βάλαμε φρέον;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βάλαμε. Όταν στις προμήθειες του φρέον έχεις πάνω από 100% υπερτιμολόγηση, για να μην περιμένετε έτσι για να πάρετε μια γεύση, καταλαβαίνετε τι γίνεται σε όλα τα υπόλοιπα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καταλαβαίνω.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Και δεν θα ακολουθηθούν αυτά. Αυτό είναι το μήνυμα στη Νέα Δημοκρατία και τους φίλους της στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα.
Για την επικοινωνιακή απόπειρα να διαστρεβλωθεί η απόφαση του ΣτΕ για τον ΟΑΣΘ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ σας άκουσα εδώ με τη Βέτα Μεγάλου και τη Βίκυ Σαμαρά την Παρασκευή στο κεντρικό μαγκαζίνο το βραδινό, ενώ παρουσιαζόταν ότι ήταν κόλαφος η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας εσείς πανηγυρίζατε για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Και βέβαια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σουρεάλ. Ήταν απανωτό, για να μην κοροϊδεύουμε. Ήταν θετική η απόφαση;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως ήταν θετική η απόφαση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε ποια σημεία;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όλα τα σημεία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και που σας πάει πίσω;
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν μας πάει πίσω. Όλα τα σημεία που ζήτησα την αναστολή τους οι μέτοχοι του ΟΑΣΘ απορρίφθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας μετ’ επαίνων. Ζήτησαν να μην εγγραφεί στο βιβλίο μετόχων του ΟΑΣΘ το ελληνικό δημόσιο, απορρίφθηκε. Ζήτησαν ο ΟΑΣΘ να μην γίνει η εξαγορά του από το ελληνικό δημόσιο για την εκκαθάριση, απορρίφθηκε μετ’ επαίνων επίσης. Ζήτησαν να μη νομιμοποιηθεί και εγκατασταθεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, απορρίφθηκε. Ζήτησε να παραμείνει το παλιό Διοικητικό Συμβούλιο, απορρίφθηκε. Αυτά ζήτησε.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας λοιπόν το μόνο που αποφάσισε, που εγώ δεν το θεωρώ και κάτι τρομερό, είναι ο διεθνής διαγωνισμός που έχουμε ορίσει στο νόμο ότι έπρεπε να το πάρει απόφαση το Διοικητικό Συμβούλιο στην πρώτη του συνεδρίαση, για να κάνει ένα διαγωνισμό να προσλάβει μια εταιρεία που θα κάνει την αποτίμηση της περιουσίας του ΟΑΣΘ το παρέπεμψε στο τριμελές Συμβούλιο. Λογικό, μπορώ να πω, δεν είναι και κάτι τρομερό.
Αλλά αυτό ξέρετε πότε έπρεπε να είχε γίνει η αποτίμηση της αξίας της περιουσίας του ΟΑΣΘ; Πριν το ’10. Διότι όπως ορίζει η σύμβαση του 2001 μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και του ΟΑΣΘ η περιουσία του ΟΑΣΘ το ’10 έπρεπε να έχει έρθει κινητή και ακίνητη περιουσία στο ελληνικό δημόσιο.
Ο κ. Χατζηδάκης τότε Υπουργός, χωρίς να περάσει την επέκταση της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το ξέχασε και αυτό. Γιατί; Και γιατί πήγε μια σύμβαση στο ελληνικό Κοινοβούλιο χωρίς να έχει περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο; Το συνήθιζαν αυτό. Και άλλες συμβάσεις. Και την αλλαγή της σύμβασης της Digea και του διαγωνισμού δεν είχαν περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι αλήθεια για τη Digea, το ξέρω.
Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Επομένως είχαν μια συνήθεια αυτοί οι άνθρωποι και κάποια στιγμή πρέπει η Νέα Δημοκρατία να σταματήσει να παίζει κρυφτούλι γιατί ο κ. Χατζηδάκης είναι Αντιπρόεδρός της. Να βγει, να αφήσει τώρα τον Στέλιο Παππά και όλα τα υπόλοιπα ότι είναι κόστος μετακίνησης των ανέργων και να βγει να μας πει γιατί δεν πήγε την επέκταση της σύμβασης του ΟΑΣΘ στο Ελεγκτικό Συνέδριο, γιατί ο κ. Χατζηδάκης τότε έδινε συγχαρητήρια στη Διοίκηση του ΟΑΣΘ, γιατί δεν πήραν την περιουσία κινητή και ακίνητη του ΟΑΣΘ όπως όριζε η σύμβαση ότι έπρεπε να έχει περάσει στο ελληνικό δημόσιο από το 2010, γιατί. Να τα πουν, να μας πουν.
Τους ρωτήσαμε στη Βουλή όσο γινόταν η συζήτηση για το νόμο για τον ΟΑΣΘ, τα γράφουμε στις ανακοινώσεις, τους ρωτάμε παντού, δεν έχουμε πάρει μια απάντηση.