Αναπάντητα μένουν τα ερωτήματα εργαζομένων από την ΟΣΥ όσον αφορά την τηλεματική και αν είναι ασφαλές λόγω ακτινοβολίας για την υγεία των εργαζομένων αλλά και προχειρότητες στην τοποθέτησή της
Η μηχανισμός της τηλεματικής και του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στα λεωφορεία της ΟΣΥ έχει τοποθετηθεί σε απόσταση μισού μέτρου πάνω από το κεφάλι του οδηγού και συγκεκριμένα στο ντουλαπάκι που η χρήση του είναι αποθηκευτικός χώρος για το φαρμακείο, τρίγωνο κτλ.
Το να μην λαμβάνουν απάντηση οι εργαζόμενοι δημιουργεί ερωτήματα και ανασφάλεια προς τους εργαζομένους όπου εδώ και αρκετό καιρό υπάρχουν παράπονα για πονοκέφαλο, ζαλάδες κ.α.
Σύμφωνα με πληροφορίες μόνο μία επίσημη επίσκεψη στο ιατρό εργασίας της εταιρίας έχει γίνει από εργαζόμενο όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν παράπονα και από άλλους συναδέλφους οι οποίοι δεν ξέρουν τι ακριβώς έχει τοποθετηθεί πάνω από το κεφάλι τους.
Μια εταιρία όπως η ΟΣΥ θα έπρεπε να κάνει τις απαραίτητες μετρήσεις πριν καν την λειτουργία της τηλεματικής, ώστε να ενημερώσει τους εργαζόμενους οι οποίοι βρίσκονται 8 ώρες κάτω από τα συγκεκριμένα μηχανήματα για το πόσο ασφαλές ή όχι είναι και τα επίσημα στοιχεία μιας μέτρησης θα καθησύχασε τους εργαζομένους καθώς όπως γνωρίζουμε ακόμη και τα κινητά τηλέφωνα είναι βλαβερά για την υγεία.
Απ΄ όσο γνωρίζουμε μέχρι σήμερα η ΟΣΥ δεν έχει κάνει καμία επίσημη μέτρηση, ούτε στα λεωφορεία ούτε στο κέντρο ελέγχου τηλεματικής
Για το συγκεκριμένο θέμα η εταιρία έχει ενημερωθεί και από το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ όπου εδώ και αρκετό καιρό έχει ζητήσει να γίνει μέτρηση, καθώς μόνο ο η ίδια η εταιρία ως ιδιοκτήτης μπορεί να κάνει και το θέμα έχει κολλήσει διότι όπως μάθαμε δεν υπάρχουν αρκετές επίσημες καταγγελίες και επισκέψεις εργαζομένων στον ιατρό εργασίας.
Η ακτινοβολία που εκπέμπουν τα συγκεκριμένα μηχανήματα υπάγεται στις ακτινοβολίες υψηλών συχνοτήτων. Οι
ακτινοβολίες υψηλών συχνοτήτων έχουν συνδεθεί με την αϋπνία, την κατάθλιψη, τον
καρκίνο του εγκεφάλου, των όρχεων, του δέρματος, του σιελογόνου αδένα, την
ανδρική στειρότητα, τις αποβολές εγκυμοσύνης, την λευχαιμία, κ.α. και υπάρχουν αρκετά μέτρα προφύλαξης όπως ειδικές στρώσεις μολύβδου, ανακλαστικές μεμβράνες, μπογιές που μπορούν να καλύψουν ολόκληρα δωμάτια για την προστασία όσων εργάζονται μέσα σε αυτά κ.α.
Όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι η ακτινοβολία δεν δημιουργεί άμεσα βλάβες στον άνθρωπο αλλά η μακροχρόνια έκθεση σε αυτήν δημιουργεί αρκετά προβλήματα και καλά θα είναι η εταιρία να κάνει τον σχετικό έλεγχο ώστε να καθησυχάσει τους εργαζομένους και αν χρειάζονται μέτρα προστασίας άμεσα να παρθούν!
Ελπίζουμε τα αναπάντητα ερωτήματα να μην κρύβουν κάτι κακό για την υγεία των εργαζομένων ...