Τα σενάρια για νέο στόλο μέσω leasing
Τραγική είναι η κατάσταση όχι μόνο της εξωτερικής εμφάνισης των λεωφορείων και τρόλεϊ της Αθήνας αλλά κυρίως αυτό που κρύβεται πίσω από τη βιτρίνα, δηλαδή η τακτική συντήρησή τους, και η δυνατότητά τους από τεχνικής και οδηγικής άποψης να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν στο λεκανοπέδιο και τα εκατομμύρια των επιβατών των οχημάτων της ΟΣΥ.
Καθώς σταδιακά τα συνεργεία του Οργανισμού οδηγούνται σε απαξίωση από την υποστελέχωση, την έλλειψη ανταλλακτικών και τον περιορισμό του... κόστους, χρυσές δουλειές προκύπτουν μέσα στο κατακαλόκαιρο για προμηθευτές ανταλλακτικών και επιτηδευματίες που καλούνται να τα συντηρήσουν ή και να τα επισκευάσουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες του economy365.gr, δεν είναι τυχαίο ότι το 2009 κυκλοφορούσαν 2100 λεωφορεία και σήμερα μόλις 1100,ενώ δεν υπάρχουν ούτε οδηγοί, ούτε ανταλλακτικά, ούτε επαρκές προσωπικό στις επισκευαστικές βάσεις, όπως δηλώνουν «μάχιμοι» οδηγοί που βιώνουν καθημερινά την αγωνία εάν θα βγει το δρομολόγιο της βάρδιας τους. Επίσης, πολλά είναι τα περιστατικά που καταγράφονται με λεωφορεία που «μένουν» στο δρόμο ή άλλα που αγκομαχούν για να βγάλουν μια ανηφόρα...
Από τον σημερινό στόλο, περίπου 200 οχήματα έχουν παλαιότητα έως 22 ετών, ενώ άλλα τόσα αρθρωτά ξεπερνούν τα 16 χρόνια κυκλοφορίας στους δρόμους της Αττικής.
Το ερώτημα είναι πότε ο ΟΣΥ θα αποφασίσει να προμηθευτεί νέο στόλο οχημάτων και από πού θα βρεθούν τα χρήματα.
Να σημειωθεί ότι συνδικαλιστής της ΕΘΕΛ κάνουν λόγο για επικείμενη αλλαγή του καθεστώτος ανανέωσης του ήδη γερασμένου στόλου οχημάτων της ΟΣΥ, τονίζοντας ότι πλέον υπάρχει σενάριο από την αγορά με επιδότηση ΕΣΠΑ να περάσουμε στη μέθοδο του λίζινγκ ή σε αγορά μέσω στρατηγικού επενδυτή. Ειδικά με την πρώτη μέθοδο, εκτιμούν ότι ο κίνδυνος είναι μεγάλος καθώς θα είναι άγνωστο το πραγματικό κόστος συντήρησης των οχημάτων για όλο το χρόνο διάρκειας ζωής του στόλου, αφού ουσιαστικά όλο το σέρβις θα περάσει στα χέρια των ιδιωτών, με τις επισκευαστικές βάσεις του Οργανισμού να οδηγούνται σε κατάργηση.