Δυσάρεστες εντυπώσεις έχει προκαλέσει στους δημοσίους υπαλλήλους η προοπτική δημιουργίας επαγγελματικών Ταμείων στο Δημόσιο, ένα θέμα το οποίο (τουλάχιστον ως τίτλος) συμπεριλαμβάνεται στην ευρύτατη «ατζέντα» ρυθμίσεων, ανάμεσα σε άλλα που αφορούν την κοινωνική ασφάλιση εκτός του συνταξιοδοτικού τομέα, στις οποίες θα καταλήξουν κυβέρνηση και εργαζόμενοι, με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο δημόσιο.
Η δημιουργία επαγγελματικών ταμείων συνιστά μια ακόμα νεοφιλελεύθερη εμμονή, η οποία, στην περίπτωση που υλοποιηθεί, θα σημάνει την οριστική ακύρωση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης και την παραχώρηση του ασφαλιστικού συστήματος στο ιδιωτικό κεφάλαιο, αν λάβουμε υπόψη μας αντίστοιχα παραδείγματα στο εξωτερικό και στον ιδιωτικό τομέα,
Σε περίπτωση που δημιουργηθούν επαγγελματικά ταμεία, θα δοθεί η δυνατότητα απαλλαγής από την υποχρεωτική ασφάλιση στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), σε μια σειρά επαγγελματικών ομάδων. Για παράδειγμα, πιθανό είναι να δούμε διαφορετικά ταμεία για τους μηχανικούς, τους δικηγόρους, τους ιατρούς κλπ του δημοσίου. Και αυτό συνεπάγεται την εξαίρεση των εισφορών των επαγγελματικών ομάδων αυτών από τον διανεμητικό μηχανισμό του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.
Ως αποτέλεσμα, στο οποίο θα οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια, θα συρρικνωθεί ραγδαία η «πίτα» της αναλογικής σύνταξης και, επομένως, η ιδιωτική ασφάλιση θα αποτελεί πλέον μονόδρομο για τους ασφαλισμένους.
«Παράθυρο» για αυτόνομα επαγγελματικά Ταμεία έχει ανοίξει και ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Φανταστείτε τις συνέπειες μια τέτοιας επιλογής, λαμβάνοντας υπόψη ότι, στην περίπτωση αυτή, ο ΕΦΚΑ θα χρηματοδοτείται μόνο από μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και μια μερίδα μόνο δημοσίων υπαλλήλων και όχι από τις υπόλοιπες επαγγελματικές ομάδες που θα έχουν η καθεμία το δικό της αυτόνομο ταμείο.