Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Αρρυθμίες στην τηλεματική του ΟΑΣΑ !!!

ΤΕΣΤ ΣΤΙΣ «ΕΞΥΠΝΕΣ» ΣΤAΣΕΙΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ

Αρρυθμίες στην τηλεματική του ΟΑΣΑ


Το στοίχημα της τηλεματικής στα λεωφορεία και τρόλεϊ της Αθήνας φιλοδοξεί να κερδίσει ο ΟΑΣΑ παρά τα προβλήματα που εμφανίστηκαν τον πρώτο καιρό της εφαρμογής του και το γεγονός ότι εξακολουθεί να εμφανίζει ορισμένες δυσλειτουργίες.

Συχνά οι επιβάτες βρίσκονται προ εκπλήξεως στις «έξυπνες» στάσεις του ΟΑΣΑ. Χαλασμένες οθόνες ή κρυμμένες πίσω από φύλλα δέντρων και οχήματα που εμφανίζονται χωρίς να αναφέρονται στις πληροφορίες, τα προβλήματα που επισημαίνονται

Το πλήθος των προβλημάτων ιδιαίτερα της αρχικής περιόδου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, όπως υποστηρίζουν στελέχη του ΟΑΣΑ, και στο γεγονός ότι η σύμβαση δεν προέβλεπε δοκιμαστική περίοδο.

Πάντως, πριν λίγες ημέρες ο Οργανισμός ενεργοποίησε την ποινική ρήτρα ύψους 315.000 ευρώ που προβλέπει η σύμβαση για τη δίμηνη καθυστέρηση στην παράδοση του έργου της τηλεματικής για τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ της Αθήνας από την κοινοπραξία που έχει αναλάβει το έργο. Υπενθυμίζεται ότι το έργο παραδόθηκε στις 21 Μαρτίου αντί για τον Ιανουάριο και αφού, σύμφωνα με πηγές της διοίκησης του Οργανισμού, είχε παρέλθει και το 20ήμερο παράτασης που είχε δοθεί λόγω της επιβολής των capital controls.


Oσον αφορά στη λειτουργία του συστήματος και στους χρόνους έλευσης των λεωφορείων στις «έξυπνες» στάσεις, τηρούνται στην πλειονότητα των περιπτώσεων, όμως αυτό από μόνο του είναι δύσκολο να ικανοποιήσει τον επιβάτη, ο οποίος μαθαίνει ότι το επόμενο λεωφορείο θα περάσει ύστερα από... 35, 40 λεπτά ή ακόμα αργότερα τώρα με το θερινό ωράριο.

Αρκετές φορές μάλιστα οι επιβάτες έρχονται αντιμέτωποι με οχήματα... έκπληξη, τα οποία δεν έχουν εισαχθεί στο σύστημα ή έχουν βλάβη και εμφανίζονται νωρίτερα από τον αναγραφόμενο χρόνο.
Επίσης περίπου οι μισές από τις 1.000 τηλεματικές στάσεις είναι μονής όψης και η οθόνη τους σε ορισμένες περιπτώσεις καλύπτεται από... φύλλωμα δέντρων με αποτέλεσμα οι επιβάτες να μην μπορούν να τη δουν. Παρά το μικρό διάστημα της λειτουργίας τους, κάποιες στάσεις -όπως αυτή έξω από το Πολυτεχνείο- έχουν ήδη βανδαλιστεί και χρειάστηκαν επισκευή.

Να σημειωθεί μάλιστα ότι, βάσει της σύμβασης, οι βλάβες από βανδαλισμούς πρέπει να επιδιορθώνονται από τον ΟΑΣΑ ακόμα και κατά τη δεκαετία της παραχώρησης που το σύστημα λειτουργεί από τον ανάδοχο.

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, στην ουσία της λειτουργίας του συστήματος, τα ήδη στενά πεζοδρόμια της πόλης έχουν αποκτήσει ακόμα έναν... στύλο, αφού αυτός της τηλεματικής ήρθε να προστεθεί στον κλασικό του ΟΑΣΑ με το όνομα της στάσης καθώς δεν είχε προβλεφθεί ζήτημα συνεγκατάστασης.

Διορθωτικές κινήσεις

Η διοίκηση του ΟΑΣΑ εξετάζει διορθωτικές κινήσεις αλλά και ένα... λίφτινγκ σε 10-15 στάσεις που βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο. Αυτήν την περίοδο μάλιστα καταγράφονται ορισμένα λάθη στην τοποθέτηση των στάσεων προκειμένου να διορθωθούν σε συνεργασία με τον ανάδοχο.

Στόχος του ΟΑΣΑ είναι στο σύστημα οι βλάβες να μην υπερβαίνουν το 2-3% όπως συμβαίνει στο εξωτερικό.

Ικανοποιητικά, πάντως, λειτουργεί η εφαρμογή για υπολογιστές και κινητά, μέσω της οποίας γίνεται ουσιαστικά τηλεματικό το σύνολο των στάσεων που φτάνει τις 8.000 αντί για τις 1.000, στις οποίες έχουν τοποθετηθεί τα αντίστοιχα συστήματα.

Oσο για το εσωτερικό των λεωφορείων, στα περισσότερα έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του τηλεματικού εξοπλισμού με την πλειονότητα των οθονών πληροφόρησης να λειτουργούν κανονικά. Σε ορισμένα οχήματα χάνεται ανά διαστήματα το στίγμα αλλά επανέρχεται.

Θετικοί στην εφαρμογή της τηλεματικής είναι και οι εργαζόμενοι στην ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες), οι οποίοι ωστόσο τονίζουν ότι θα πρέπει να ενισχυθούν τα δρομολόγια: «Είναι ένα μεγάλο θετικό βήμα για τα λεωφορεία. Θα πρέπει όμως να συνδυαστεί με την αύξηση των δρομολογίων και τη μείωση της πολύωρης αναμονής στις στάσεις. Παράλληλα θα πρέπει να υπάρχουν σταθμάρχες σε καίριες θέσεις του κέντρου ώστε ένα λεωφορείο να μην έρχεται ξαφνικά αντιμέτωπο με πορείες ή συγκεντρώσεις και να αποκλείεται» σημειώνει ο αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ, Φώτης Νικολακόπουλος.

ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΧΑΡΗΣ ΓΚΙΚΑΣ