Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Δεν υπάρχει θέμα στάσης πληρωμών σε λεωφορεία και τρόλεϊ διαβεβαιώνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ο.ΣΥ



Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τρόλεϊ θα πληρωθούν κανονικά», διαβεβαιώνει μέσω της «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της ΟΣΥ.

Παραδέχεται ότι η καθυστέρηση στην έγκριση
του προϋπολογισμού από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δημιουργεί προβλήματα στα οικονομικά του Οργανισμού, αλλά η νέα διοίκηση που ανέλαβε καθήκοντα πριν από τρεις μήνες έχει θέσει σε απόλυτη προτεραιότητα το «νοικοκύρεμά» τους, αφού τα συσσωρευμένα χρέη ξεπερνούν τα 90 εκατ. ευρώ!

«Δεν υπάρχει θέμα στάσης πληρωμών», τονίζει και η πλευρά του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών (ΟΑΣΑ), με αφορμή σχετικό δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», και διαβεβαιώνει ότι «λαμβάνει όλα τα μέτρα για την ομαλή χρηματοδότηση όλων των λειτουργικών αναγκών των συγκοινωνιών, παρά τα πολλά διαχειριστικά προβλήματα που παρέλαβε».

Ο νόμος 3743/2015 επιβάλλει στους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα να συντάσσουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και η ΟΣΥ, με τη βοήθεια της επίσης νέας διοίκησης του ΟΑΣΑ, κάνει σοβαρή προσπάθεια να περιορίσει τα ελλείμματα.

Μειωμένα έσοδα


Διαφορετική εικόνα περιγράφει ο Αποστόλης Ραυτόπουλος, πρόεδρος του σωματείου τεχνικών της ΟΣΥ, που επικαλείται τη μείωση των εσόδων από τα εισιτήρια το τελευταίο διάστημα, αλλά δεν θέλησε να σχολιάσει τα 9,4 εκατ. ευρώ που οφείλει από χρόνια η εταιρεία για δεδουλευμένα ρεπό, ούτε και τα υπόλοιπα «φέσια».

Τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε, οι εισπράξεις μόλις που έφτασαν τα 6 εκατ. ευρώ, έναντι 9 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2015, και αποδίδει την υστέρηση στην ουσιαστική κατάργηση του ελέγχου στα εισιτήρια.

«Οταν ο υπουργός μιλά για “κεφαλοκυνηγούς”, στην ουσία δίνει το έναυσμα στους πολίτες να μην πληρώνουν εισιτήρια και αυτό δύσκολα μπορεί να αναστραφεί», αναφέρει και μας πληροφορεί ότι τα ετήσια έσοδα από τα πρόστιμα ήταν της τάξης των 6 εκατ. ευρώ.

Χάος στις προμήθειες


Αποκαλύπτει πάντως το χάος που επικρατεί από χρόνια με τους περίπου 3.500 προμηθευτές της ΟΣΥ. «Από το 2009 κηρύσσονται άγονοι οι διαγωνισμοί για τα ελαστικά των λεωφορείων», μας λέει.

Εξηγεί ότι οι προηγούμενες διοικήσεις ακύρωναν τη διαδικασία με τον ισχυρισμό ότι υπήρχε μόνο μία προσφορά και προτιμούσαν να αξιοποιούν τα «παραθυράκια» του νόμου: έσπαζαν τον προϋπολογισμό σε «45άρια» και έτσι είχαν δικαίωμα να προχωρήσουν σε απευθείας ανάθεση σε αυτόν με τη μοναδική προσφορά!

«Αυτή η διαδικασία κοστίζει ακριβά», επισημαίνει ο Απ. Ραυτόπουλος και υπενθυμίζει ότι η υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη, η οποία ελέγχει τη γνησιότητα των πιστοποιητικών που είχε υποβάλει ο προμηθευτής.

Να σημειωθεί ότι οι καθυστερούμενες οφειλές σε λάστιχα και άλλα ανταλλακτικά αγγίζουν τα 4 εκατ. ευρώ. Τα χρέη σε καύσιμα ξεπερνούν τα 28,4 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 23,13 εκατ. αφορούν λογαριασμούς φυσικού αερίου.

Να σημειωθεί ότι το μηναίο κόστος ανέρχεται σε 500.000 ευρώ, που σημαίνει ότι οι καθυστερήσεις πληρωμών φτάνουν τουλάχιστον σε βάθος διετίας, ακόμα και για πληρωμές με «έναντι».

Ταλαιπωρία επιβατών


Τις συνέπειες φορτώνονται οι επιβάτες, αφού στις ώρες αιχμής πρέπει να κινούνται 1.540 λεωφορεία και περίπου 200 τρόλεϊ, αλλά υπάρχουν μόνο 1.150, λόγω έλλειψης ανταλλακτικών και προσωπικού.

Ο πρόεδρος των τεχνικών της ΟΣΥ στέκεται στην αύξηση του ΦΠΑ στα εισιτήρια από το 13% στο 23% και υπολογίζει ότι οι 10 ποσοστιαίες μονάδες αναγκάζουν την εταιρεία να καταβάλλει 700.000 ευρώ τον μήνα στα δημόσια ταμεία.

Υπολογίζει μάλιστα ότι, παρά την αύξηση τους εισιτηρίου από 1,20 σε 1,40 ευρώ, τα καθαρά έσοδα είναι ελάχιστα για την ΟΣΥ, αφού με την προηγούμενη τιμή ήταν 1,04 ευρώ και με τη νέα 1,07 ευρώ.

«Φοβάμαι ότι με αυτή την εικόνα θα οδηγηθούμε σε ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών», υποστηρίζει ο Απ. Ραυτόπουλος.